„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Nediscriminarea, pilon fundamental al Miscarii Olimpice

Drepturi si libertati prevazute in Charta Olimpica

Comitetul International Olimpic (CIO) considera nediscriminarea unul dintre pilonii fundamentali ai Miscarii Olimpice, reflectata in Carta Olimpica – Principiul fundamental 6: „Drepturile si libertatile prevazute in Charta Olimpica vor fi asigurate fara discriminare de niciun fel, cum ar fi rasa, culoare, sex, orientare sexuala, limba, religie, opinie politica sau de alta natura, origine nationala sau sociala, proprietate, nastere sau alt statut .”

Jocurile Olimpice sunt o demonstratie globala foarte puternica impotriva rasismului si a incluziunii. Ele sunt o sarbatoare a unitatii omenirii in toata diversitatea noastra. Sportivii din toate cele 206 Comitete Nationale Olimpice (CNO) si echipa olimpica a refugiatilor din CIO se bucura de aceleasi drepturi, respectandu-se reciproc si cu aceleasi reguli care se aplica tuturor fara niciun fel de discriminare.

Toti acesti sportivi traiesc pasnic impreuna in Satul Olimpic, impartasindu-si gandurile si emotiile. Nediscriminarea se regaseste in “ADN”-ul Jocurilor Olimpice si in CIO, ca organizatie.

Pierre de Coubertin, fondatorul Jocurilor Olimpice moderne, a spus: „Nu vom avea pace pana cand nu vor fi excluse prejudecatile care separa acum diferitele rase. Pentru a atinge acest scop, ce mijloace mai bune exista decat sa aducem periodic tinerii din toate tarile pentru incercari amiabile de forta si agilitate musculara?”

Comitetul Executiv al CIO sustine initiativa Comisiei CIO a sportivilor de a descoperi diferite modalitati prin care sportivii olimpici sa-si exprime sustinerea pentru principiile consacrate din Charta Olimpica, inclusiv in timpul Jocurilor Olimpice, respectand spiritul olimpic. Prin participarea la Jocurile Olimpice, sportivii sunt dovada vie a respetarii neconditionate a principiului de nediscriminare. Respectul reciproc dintre toti sportivii olimpice ofera un exemplu despre cum intreaga omenire ar putea trai pasnic si respectuos. sursa: olympic.org

Sindicatul Național Sport și Tineret: Nediscriminarea, pilon fundamental al Miscarii Olimpice

Un răspuns

  1. nu vi se pare ca e multa ipocrizie? “Olimpicii” sunt mereu pusi pe o treapta mai inalta decat neolimpicii, asta nu e discriminare? Ce au sportivii care au norocul ca sportul pe care-l practica sa fie acceptat de unii (mare comitet de decidenti) in plus fata de ceilalti sportivi de nivel mondial? Ca sa nu mai pomenim de fondurile din bani publici pe care le primesc “olimpicii” comparativ cu ceilalti, cand, macar o data la 4 ani, au sansa de contracte de sponsorizare datorate imaginii de care se bucura Olimpiada. Poate ca nu ar fi rau sa intelegeti aspectele astea.