„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Ministrul Novak, ilegal la volan! S-a deschis dosar penal

Bugetul Sportului irosit pentru accidentul în care a fost implicat

SNST arăta într-un articol că anul trecut ministrul Novak a ascuns BMW-ul instituției în garaj după ce l-a avariat în trafic. Încă de atunci, ne-am întrebat de ce a încercat să mușamalizeze accidentul și de ce i-a îndepărtat pe cei care au avut informațiile cu privire la împrejurările în care a avut loc tamponarea.

De fapt, accidentul a avut loc în timp ce Novak se deplasa în interes personal, se întorcea de la o competiție de ciclism la care a concurat în calitate de sportiv, activitate care nu are legătură cu îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției sale de ministru al Sportului. Prin urmare, sportivul Novak ar fi trebuit să se deplaseze cu mașina personală către acest eveniment, nu cu autovehiculul ministerului și nici cu șoferul plătit de instituție, așa cum ilegal a făcut-o. (articol snst.ro)

Dar Novak ascundea altă infracțiune, încerca să mușamalizeze accidentul pentru a nu se descoperi că a condus ilegal autoturismul ministerului. A fost nevoie de multe verificări ale documentelor și solicitări către instituțiile statului, dar în final s-au aflat următoarele:

Ministrul Novak Carol-Eduard nu deține un permis de conducere special și conduce ilegal, deși ar trebui să conducă numai autovehicule adaptate condiției sale, fiind încadrat în grad grav de handicap. Orice conducător auto știe că nu poți conduce dacă ai proteză la piciorul drept, în astfel de cazuri mașina trebuie modificată și omologată, sunt mutate comenzile de picior la mână, iar permisul de conducere este unul special.

În urma sesizării organelor de urmărire penală a faptelor săvârșite în data de 13.06.2021 de Novak Carol-Eduard, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiție Secția de urmărire penală și criminalistică a deschis dosarul penal nr.2984/P/2022. În prezentul dosar penal se efectuează urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, faptă prevăzută de art. 335 alin. 2 din Codul penal, de încredințare a unui vehicul unei persoane fără permis de conducere, faptă prevăzută de art. 335 alin. 3 din Codul penal şi de abuz în serviciu, faptă prevăzută de art.297 alin. 1 din Codul penal.

Novak comite o infracțiune de fiecare dată când se urcă la volan! Este cunoscut faptul că, în 1996, la doar 20 de ani, Eduard Novak a suferit un accident de mașină care a dus la amputarea piciorului drept. Sursa: wikipedia.org. Ori, pentru a conduce autoturisme pe drumurile publice, orice persoană trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Ministrul Sportului conduce ilegal mașina ministerului. Autoturismul instituției nu este modificat și omologat conform Ordinul MTCT nr.2132/2005 – ANEXA Nr. 9: LISTA cu modificările speciale aduse autovehiculelor în scopul conducerii de către persoanele cu handicap. De altfel, niciuna dintre mașinile pe care le conduce ministrul Sportului nu este adaptată conform legii. Cu un total dispreț față de lege, un membru al Guvernului ignoră de ani de zile obligația de a se conforma condițiilor de conducere a autoturismelor de către persoane încadrate în gradul grav de handicap locomotor și care au obţinut permise auto anterior încadrării în grad şi tip de handicap.

Ministrul Sportului este un contraexemplu pentru tineri, sfidează legea și se urcă ilegal la volan, arătând că funcția de ministru îi permite orice infracțiune, poate face orice ilegalitate și nu pățește nimic!

Culmea tupeului, după ce că a condus ilegal, după ce că a folosit mașina în interes personal și a făcut accident, Novak nici nu a plătit reparația autoturismului. Văzând că societatea de asigurare a refuzat să acorde despăgubirea, tocmai pentru că auto nu a fost condus legal, ministrul Sportului a dat dispoziție ca toată cheltuiala să se facă din bani publici, din bugetul alocat sportivilor. Documentele obținute de SNST arată că pentru avariile autoturismului, rezultate în urma accidentului produs de Eduard Novak,  Ministerul Tineretului și Sportului a plătit suma de 40.992,57 de lei, servicii de întreținere și reparații autoturism BMW X5, către SC SD Prestige IMPEX 97 SRL, în data de 29 iunie 2021.

SNST acționează pentru recuperarea prejudiciului adus bugetului Sportului; prin  adresele nr.431/08.11.2022 și nr.432/08.11.2022, sindicatul a sesizat Curtea de Conturi și Corpul de control al Prim Ministrului cu solicitarea de a fi recuperate toate sumele plătite de minister pentru reparațiile autoturismului avariat de la persoana vinovată de producerea accidentului.

În dosarul penal în care este cercetat, Ministrul Novak atrage după el și alte persoane care se pot face vinovate:

  1. Șoferul personal al ministrului; pentru că a încredințat autoturismul unei persoane care nu avea dreptul legal de a conduce autoturismul instituției, nu avea permis special și mașina nu era omologată pentru persoane cu handicap grav (proteză la piciorul drept).
  2. Medicii generaliști și de specialitate, care de-a lungul celor 26 de ani au eliberat vizele medicale pentru reînnoirea permisului auto pentru numitul Novak Carol Eduard. Medicul de familie care nu a informat serviciul de eliberare a permiselor auto așa cum era obligat să o facă în cazul de față. *Medicul are obligația legală ca atunci când identifică la un pacient afecțiuni care pot afecta aptitudinile fizice sau mentale ale conducătorului auto să trimită pacientul spre evaluare către o unitate sanitară autorizată și să informeze imediat serviciul de eliberare a permiselor pentru conducătorii auto.
  3. De asemenea, se impune a se cerceta și implicarea conducerii Direcției economice / patrimoniu din cadrul Ministerului Sportului, în această activitate de avansare în mod ilegal a sumelor din fonduri publice, având în vedere dispozițiile art. 24 din Legea nr. 500/2002, care prevăd că:„(1) Angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor din fonduri publice se aprobă de ordonatorul de credite, iar plata acestora se efectuează de către conducătorul compartimentului financiar-contabil/persoana responsabilă cu efectuarea plăţii.(2) Angajarea şi ordonanţarea cheltuielilor se efectuează numai cu viza prealabilă de control financiar preventiv propriu şi a controlului financiar preventiv delegat, după caz, potrivit dispoziţiilor legale.”

Pentru stabilirea tuturor persoanelor implicate în cheltuirea ilegală a fondurilor publice pentru reparația pagubelor produse autoturismului, este necesar a fi cercetate și următoarele înscrisuri: documentele justificative, nota de fundamentare și scopul în baza cărora s-a făcut deplasarea cu autoturismul ministerului, marca BMW X5, în data de 13.06.2021, pentru a se constata faptul că deplasarea nu avea legătură cu atribuțiile ministrului sportului, ci era făcută în scop personal, un motiv în plus pentru care reparația autoturismului trebuia imputată lui Novak.

*Acest articol nu este despre discriminare așa cum ar putea spune ministrul Novak, ci despre nerespectarea legii și recuperarea banilor cheltuiți ilegal.

Echipa SNST

contact: 0784.116.973 / office@snst.ro / www.snst.ro

Sindicatul Național Sport și Tineret

 

Conform art. 40 alin. 1 din Codul de Procedură Penală, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă în primă instanţă infracţiunile săvârşite de senatori, deputați și membri din România în Parlamentul European, de membrii Guvernului, de judecătorii Curţii Constituționale, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiție și de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiție.

Potrivit art. 56 alin. 3 lit. a din Codul de Procedură Penală, urmărirea penală se efectuează, în mod obligatoriu, de către procuror în cazul infracţiunilor pentru care competenţa de judecată în primă instanţă aparține Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiție sau Curţii de apel.

Sindicatul Național Sport și Tineret: Ministrul Novak, ilegal la volan! S-a deschis dosar penal