„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Unde nu-i cap, vai de subordonate!

UPDATE:

In urma articolului, astazi am fost chemati la minister si la guvern. Discutiile au facut referire la urgenta privind reintroducerea zilierilor pentru subordonatele MTS si la problemele salariale ale angajatilor din Sport si Tineret, semnalate de sindicat in urma cu mult timp si care au ramas fara raspuns. Solicitat telefonic de reprezentantul executivului, ministerul nu a fost in masura sa prezinte demersurile facute pe spetele invocate.

Contactele stabilite astazi la cel mai inalt nivel propun noi posibilitati de schimbare si de rezolvare a situatiilor cu care ne confruntam.

In regim de urgenta, MTS a elaborat astazi nota de fundamentare si proiectul de OUG, le-a postat pe site (click aici: dezbatere publica) si a convocat membrii Comisiei de dialog social in sedinta de maine, 06.06.2019, pentru consultarea cu privire la proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru completarea Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter temporar desfasurate de zilieri. Nota de fundamentare OUG zilieri   OUG zilieri  Convocator

Dupa cum scrie si in proiectul de ordonanta de urgenta MTS a realizat, in sfarsit, “iminenta inceperii sezonului organizarii taberelor scolare … ca multe centre de agrement functioneaza numai cu zilieri … imposibilitatea suplimentarii statului de functii si impactul negativ in plan social si economic pe care il are lipsa asigurarii personalului zilier.” Asadar, astazi a fost demarata procedura pe care o solicitam inca din luna ianuarie si pentru care am tot aratat urgenta si necesitatea. Rugam grupele SNST interesate in subiectele supuse dezbaterii sa ne transmita la adresa de e-mail: office@snst.ro propunerile si completarile avute in vedere.

Tot maine, in Comisia de dialog social, vom solicita imperativ indreptarea inechitatilor salarile.

………………………………….

Conducerea MTS se preface ca este interesata de problemele subordonatilor, ca vine in sprijinul lor si trimite in teritoriu o adresa prin care solicita situatia privind numarul de zilieri care au prestat munci necalificate cu caracter ocazional in cadrul unitatilor din subordine, in anul 2018, precum si suma platita in acest scop.

De fapt, dupa ce ministerul a primit de la inceputul anului mai multe mesaje de ingrijorare din partea subordonatelor cu referire la deficitul de personal si agravarea acestuia prin eliminarea posibilitatii de a utiliza munca necalificata cu caracter sezonier (zilieri), dupa ce a fost sesizat in repetate randuri de sindicat cu privire la pericolul blocarii activitatii din lipsa de personal, MTS a tratat cu nepasare si incompetenta aceasta problema.

Este tot mai clar ca, prin inactiunea sa, conducerea ministerului da dovada de neputinta de a justifica necesitatea modificarii de care are/au nevoie Legea nr.52/2011 sau/si OUG nr.114/2018, de incapacitatea de a intocmi o nota de fundamentare serioasa si incompetenta de a prezenta un impact bugetar corect. Iata ca din ianuarie si pana in iunie singura actiune a MTS, cu referire la reintroducerea zilierilor in unitatile sale, este sa trimita o adresa in teritoriu, desi in urma cu doua saptamani a mai trimis aceasta solicitare si a primit raspunsurile cerute, acum revine si solicita din nou acelasi lucru, de data aceasta sub o alta semnatura.

De admirat (in)corectitudinea si (ne)profesionalismul  cu care MTS-ul intervine pentru corectarea unei situatii a carei reglementare nu mai poate fi amanata, in conditiile in care au fost deja refuzate serii intregi de aplicanti la tabere si au fost inchise unitati din lipsa de personal si a bugetului insuficient. De altfel, anul acesta, in timp ce anunta cresteri pe toate planurile (rezultate, locuri de cazare, actiuni, conditii, etc), MTS-ul a alocat unitatilor din subordine cel mai mic pentru  buget din ultimii ani la capitolele Sport, Tabere si Tineret.

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Unde nu-i cap, vai de subordonate!

Share on facebook
Distribuie