„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Sedinta de dialog social tensionata

Joi, 06.06.2019, a avut loc sedinta Comisiei de dialog social de la nivelul Ministerului Tineretului si Sportului.

Ordine de zi: consultarea cu privire la proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru completarea Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter temporar desfasurate de zilieri pentru unitatile din subordinea MTS.

Ministrul tineretului si sportului a condus lucrarile sedintei; din partea ministerului au participat: directori, consilieri si secretarul general MTS.

Partea sindicala a fost reprezentata de BNS – SNST.

Presedintele comisiei, secretarul de stat – MTS a anuntat de ieri ca se afla  in concediu medical si nu va participa la sedinta.

Blocul National Sindical a propus amendarea textului propunerii de OUG care vizeaza modificarea Legii 52/2011, care reglementeaza statutul zilierilor. Prin introducerea acestui amendament, BNS a avut in vedere separarea clara a formei contractuale specifice contractelor de munca a sportivilor din cadrul cluburilor sportive, care nu pot face obiectul unor acorduri contractuale specifice regimului de munca al zilierilor.

Proiectul initiat de MTS a plecat pe circuit spre avizare: Consiliul Economic si Social, Ministerul Justitiei, Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor si va fi inclus pe agenda primei sedinte de guvern.

Note de sedinta:

  • SNST a solicitat suplimentarea ordinii de zi: amendament prin care sa se acorde o majorare salariala de 15% pentru tot personalul din Sport si Tineret – MTS a refuzat initial propunerea aratand ca nu face obiectul intalnirii;
  • sindicatul a acuzat de neindeplinirea atributiilor si a cerut sanctionarea functionarilor care se fac vinovati de intarzierea cu care a fost elaborat proiectul privind zilierii – ministerul a sustinut ca nu exista nicio tabara programata in perioada imediat urmatoare, ca sindicatul dezinformeaza si ca unitatile nu au de suferit; verificarea prin telefon a aratat ca exista serii de elevi care intra in tabere inainte de “programarile” pe care le are “in cunostinta de cauza” MTS.

Situatia grava din Sport si Tineret nu poate continua la nesfarsit. Problemele se adancesc in loc sa se rezolve si afecteaza intreaga activitate, nu numai salarizarea. Este o lipsa de transparenta in acordarea bugetelor pentru unitatile din subordine, dar si pentru federatiile sportive, nu se publica sumele primite si nu se stiu criteriile de acordare. Desi a anuntat ca a primit buget dublu fata de anul trecut, MTS a taiat la toate capitolele (sport, tineret, tabere, reparatii, intretinere, investitii, programe, activitati, competitii, etc), fara sa trimita si instructiuni privind felul in care sa se descurce subordonatele.

MTS-ul este stat in stat, are propriile legi si regulamente si nu da socoteala la nimeni. Asa s-a ajuns ca in aparatul central si in subordonate sa nu existe regulamentul de acordare a voucherelor de vacanta, regulamentul de acordare a sporurilor si nici regulamentul de promovare a personalului. Sunt salariati care intrunesc conditiile de promovare de multi ani de zile, dar MTS nu aproba organizarea concursurilor si modificarea statelor de functii. In timp ce Sportul si Tineretul sufera, pe masura ce avem tot mai putine rezultate in competitiile sportive, iar activitatile de tineret si tabere isi restrang activitatea, MTS isi sacrifica periodic ministrul si nimeni nu realizeaza ca desi domeniul merge din ce in ce mai rau restul conducerii ramane pe pozitii de o vesnicie, fara sa i se impute nimic.

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

 

Sindicatul Național Sport și Tineret: Sedinta de dialog social tensionata

Share on facebook
Distribuie