„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

MTS arde angajații la voucherele de vacanță

Deși celelalte ministere au elaborat noi regulamente privind modalitatea de acordare a voucherelor de vacanță în anul 2019, atât pentru aparatul central, cât și pentru unitățile din subordine, MTS-ul nu a făcut acest lucru nici până la ora actuală. Consultarea cu sindicatul pe această tema a fost inexistentă, deși am fi dorit să semnalăm unele probleme legate de cuantumul voucherului, care la noi se acordă proporțional cu timpul lucrat, pe când alți bugetari se pot bucura de valoarea integrală, indiferent de durata contractului individual de muncă/raportului de serviciu și/sau timpul de muncă efectiv lucrat. De asemenea, ceilalți bugetari beneficiază de vouchere chiar dacă le-a încetat contractul de muncă/raportul de serviciu, chiar dacă este suspendat sau se află în concediu de maternitate/îngrijire copil.

Salariații din Sport și Tineret au fost lăsați, din nou,  la capitolul “și altele”. Conducerea MTS are alte priorități, se ocupă de orice altceva în timp ce drepturile angajaților sunt ignorate. Asta s-a întâmplat și cu voucherele de vacanță pentru anul 2019. Deși suntem aproape în luna iunie, ministerul încă nu a întocmit procedura / ordin / regulament privind acordarea voucherelor de vacanță în acest an. Șefii din MTS nu îi pot înțelege pe cei cu salarii mici, care caută variante mai ieftine pentru concediu, în extrasezon. Asta, în timp ce pentru salariiile lor ce depășesc de patru ori salariul unui simplu angajat, voucherele de vacanță nu reprezintă un interes, în condițiile în care își fac vacanțele prin țări exotice. Privilegiații sistemului, cei cu salarii mari, au alte standarde de viață față de cei care trăiesc doar din salariu și sunt plătiți cu o leafă de mizerie.

(Lista completă salariile – click aici: MTS-STAT-PERSONAL-MARTIE-2019)

În adunarea generală din data de 7 mai a.c. liderii sindicatului au cerut precizări cu privire la situația acordării voucherelor de vacanță pentru anul 2019, dar conducerea nu a avut un răspuns. SNST a revenit, și în ședința grupului de lucru din 14 mai a solicitat situația alocării bugetelor în vederea acordării voucherelor de vacanță salariaților din Sport și Tineret, dar nu s-a primit  un răspuns nici de această dată.  Am arătat că distribuirea voucherelor de vacanţă este obligatorie, iar în acest sens avem prevederi clare stabilite în condiţiile prevăzute de OUG 8/2009 şi HG 215/2009  art.3, alin.1: „Angajatorii, după caz, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau reprezentanţii beneficiarilor, vor stabili, prin contractele colective de muncă, respectiv prin regulamente interne, reguli privind modul de acordare a primei de vacanţă, sub forma voucherelor de vacanţă, care să prevadă:

  1. numărul beneficiarilor din unitate care pot primi vouchere de vacanţă şi nivelul sumelor care se acordă beneficiarilor sub forma voucherelor de vacanţă, în limita sumelor prevăzute în bugetele de venituri și cheltuieli ale angajatorilor alocate cu această destinație;
  2. categoriile de beneficiari care primesc vouchere de vacanţă;
  3. forma suportului pe care sunt emise voucherele de vacanţă, respectiv suport electronic şi/sau hârtie.”

Mai mult, SNST a venit în întampinarea celor care ar fi trebuit să întocmească acest document și le-a pus la dispoziție în format integral un regulament pe care doar trebuiau să îl semneze, se pare însă că și acest lucru este foarte dificil pentru ei.

În momentul de față, ca urmare a haosului de la nivelul ministerului, unele unități și-au asumat decizia de a acorda vouchere de vacanță, însă avem și multe alte unități, printre care și ministerul, în care angajații nu pot să își organizeze concediul, deși suntem la mijlocul anului.

Facem un ultim apel la conducerea MTS să își îndeplinească obligațiile legale și să ne convoace, în regim de urgență, pentru a definitiva regulamentul de acordare a voucherelor de vacanță.

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: MTS arde angajații la voucherele de vacanță