„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Un grup de salariate de la CS Olimpia București au luat atitudine împotriva hărțuirilor la care sunt supuse

Hărțuire, gesturi obscene, jigniri și misoginism la locul de muncă

SNST a fost sesizat de un grup de salariate de la Clubul Sportiv “Olimpia” București, membre de sindicat, cu privire la hărțuirea și abuzurile repetate la care sunt supuse de către Popină Nicolae Laurenţiu, angajat al clubului din luna februarie 2023 pe funcția de șef logistică. În plângerea formulată către sindicat și angajator, colegele noastre au arătat că sunt victimele unui comportament inadecvat la locul de muncă și al unui limbaj nepermis în relațiile dintre colegi, și au cerut măsuri imediate pentru încetarea acestor agresiuni și respectarea demnității salariaților.

Sesizați sindicatul din care faceți parte atunci când vă sunt încălcate drepturile pe care le aveți în calitate de salariați, dacă sunteți supuși unor discriminări sau dacă sunteți victime ale unor hărțuiri la locul de muncă!

Mai jos, extrase din sesizările înregistrate la unitate și trimise la sindicat de salariatele care au luat atitudine împotriva atacurilor la care sunt supuse:

Hărțuirea constă în orice tip de comportament care are la bază unul dintre criteriile prevăzute de Legea nr.151/2020 la alin. (2) care are ca scop sau ca efect lezarea demnității unei persoane și duce la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator.

Reabilitarea la locul de muncă nu are întotdeauna efectele scontate. Popină a avut și în trecut un comportament misogin, a fost acuzat de complicitate la tortură și răpire.

Informațiile primite despre Popină Nicolae Laurențiu, cel care este reclamat în situația de față, sunt cele din spațiul public, articole de presă care au relatat cazul în care a fost implicat pe vremea când era jandarm: “ în noaptea de 8 iunie 2011, între orele 22.45 şi 5.45, Dan Ungureanu – condamnat la doi ani de închisoare şi Laurentiu Nicolae Popina – condamnat la un an de închisoare – au reţinut-o pe “Irina Nistor” pentru că aceasta a refuzat să le dea suma de bani solicitată.” Articolul complet, aici: www.spynews.ro  și aici: “Jandarmul Popină este, la rându-i, acuzat de complicitate la tortură și răpire.” Preluat de pe website-ul www.evz.ro.

Laurenţiu Nicolae Popină, de 37 de ani, plutonier în cadrul UM 0575 Jandarmerie Bucureşti, a stat în arest preventiv între 10.01.2012 şi 20.08.2012 pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal şi complicitate la tortură. Interesant este faptul că, ulterior, acelaşi Tribunal Bucureşti care l-a ţinut în arest pe Popină timp de 8 luni de zile l-a achitat pe jandarm, în decembrie 2013.

… Femeia a fost încătuşată şi i s-a refuzat dreptul de a contacta un avocat, în tot acest timp jandarmul Popină jucând rolul “poliţistului bun”, care o sfătuia să plătească o sumă de bani drept mită pentru a scăpa de “poliţistul rău”. Sursa: www.replicaonline.ro.

SNST solicită intervenția imediată a conducerii Clubului Sportiv Olimpia București, cercetarea disciplinară a numitului Popină Nicolae Laurenţiu, dispunerea măsurilor necesare și stoparea hărțuirii colegelor noastre. În conformitate cu responsabilitățile care derivă din legislația muncii, angajatorul are obligația legală de a asigura un mediu corect și sigur pentru toți salariații săi, fără hărțuiri, jigniri sau amenințări la locul de muncă. Angajatorul care nu a luat măsuri pentru a combate hărțuirea la locul de muncă de către colegi riscă o amendă cuprinsă între 30.000 de lei și 50.000 de lei. După finalizarea cercetării disciplinare, sindicatul va demara procedura de chemare în judecată a vinovatului pe motiv de încălcare a demnității în muncă și hărțuire morală. Hărțuirea morală la locul de muncă săvârșită de către un angajat, prin lezarea drepturilor sau demnității unui alt angajat, este contravenție și se pedepsește cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei, iar daunele morale solicitate pot ajunge la sume semnificative.

Reamintim unele dintre aspectele importante legate de obligația angajatorului de a asigura un mediu corect la locul de muncă:

  1. Politici și proceduri: Angajatorul trebuie să dezvolte și să implementeze politici și proceduri clare privind hărțuirea, jignirile și amenințările la locul de muncă. Aceste politici ar trebui să fie bine comunicate tuturor angajaților și să includă informații despre cum să raporteze astfel de incidente. La cerere, salariații au dreptul de a fi asistați de sindicatul din care fac parte în situațiile care privesc relațiile de muncă.
  2. Prevenirea hărțuirii: Angajatorul are responsabilitatea de a preveni hărțuirea la locul de muncă. Aceasta include luarea unor măsuri proactive pentru a crea un mediu de lucru sigur și respectuos, prin promovarea diversității și a incluziunii, prin oferirea de traininguri și sesiuni de conștientizare cu privire la hărțuirea și prin monitorizarea atentă a situațiilor de risc.
  3. Răspunsul la reclamații: Dacă un salariat raportează un incident de hărțuire, jignire sau amenințare, angajatorul are obligația de a investiga în mod prompt și imparțial reclamația. Aceasta implică adunarea de dovezi, ascultarea părților implicate și luarea măsurilor adecvate pentru a rezolva situația și a preveni recurența unor astfel de incidente. Atenție, salariatul nu poate fi obligat să refacă o plângere sub motivul că a scris-o de mână sau la calculator!
  4. Protecția confidențialității: Angajatorul trebuie să protejeze confidențialitatea persoanelor implicate într-un incident de hărțuire sau amenințare. Este important ca aceștia să se simtă în siguranță și să nu sufere repercusiuni negative pentru raportarea incidentului.
  5. Sancțiuni disciplinare: Dacă un angajat este găsit vinovat de hărțuire, jignire sau amenințare, angajatorul trebuie să aplice sancțiuni disciplinare adecvate în funcție de gravitatea faptei. Aceste sancțiuni pot include avertismente scrise, suspendarea temporară sau chiar concedierea, în cazurile severe.

    ? Nu acceptați discriminări și hărțuiri la locul de muncă!

În cazul în care întâmpinați orice fel de probleme legate de locul de muncă, sănătate sau situații familiale deosebite, nu ezitați să apelați la sindicat – tel/whatsapp: 0784.116.973 / snst.contact@yahoo.com.

 

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

SNST contact: 0784.116.973
office@snst.ro / www.snst.ro

Sindicatul Național Sport și Tineret: Un grup de salariate de la CS Olimpia București au luat atitudine împotriva hărțuirilor la care sunt supuse

Un răspuns

  1. Apreciez curajul și determinarea salariatelor de la CS Olimpia București în luarea atitudine împotriva hărțuirilor de care sunt supuse. Este inacceptabil ca oricine să trebuiască să sufere în tăcere și să îndure astfel de comportamente nedemne. Este important să se promoveze un mediu de lucru sigur și respectuos, în care toți angajații să se simtă protejați și valorizați. Sper că această acțiune va aduce schimbări pozitive și va contribui la combaterea hărțuirii în toate aspectele vieții noastre. Solidaritatea și sprijinul pentru aceste femei curajoase sunt esențiale în lupta pentru o societate mai echitabilă și mai empatică.