„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

sustinere

BNS sustine inlaturarea inechitatilor din salarizarea subordonatelor MTS:

In ceea ce priveste sectorul bugetar, se vor face usor-usor corectii asupra Legii 153/2017, considera Dumitru Costin. Deja, din vara cand a aparut legea si pana acum au fost facute cel putin doua corectii. “De la aparitia de asta vara a Legii 153, Guvernul a modificat cel putin de doua ori prin Ordonanta Legea 153. A facut corectii la sanatate, pentru ca au constatat la aplicare ca uitasera sa incadreze corect pe unii si au facut recent, la inceputul acestui an, niste corectii pentru cei din agricultura. O parte din descentralizate si de la APIA aveau probleme cu reincadrarile, si nu ma refer la directori, ci la grosul salariatilor”, a spus Costin.

Insa mai sunt si altii care au de suferit, ori din incadrarea gresita in noile grile, ori pentru ca Legea contine grile “prost scrise”. Astfel, sunt create situatii aberante in care angajati cu vechime sa fie platiti cu mai putin decat debutantii. In aceasta situatie sunt grefierii sau angajatii din Ministerul Tineretului si Sportului. Dumitru Costin crede ca ar fi cam 30.000 de bugetari care au pierdut la veniturile nete.

“Prin aplicarea noii grile de salarizare, avem spete cu cetateni care au pierdut la salariul pe care il aveau comparativ cu cel din 2017, pur si simplu din reincadrarea pe noua grila, cum erau niste directori de prin tara, consilieri, unii care aveau niste salarii uriase si care au beneficiat in anii trecuti, dupa 2011, de indexarile salariale. Una era sa indexezi cu 3% peste 10.000 lei si alta salariul minim pe economie.

A doua chestiune vine din erorile de reincradrare facute de directorii de resurse umane, de la ordonatorii de credite primari, secundari, tertiari. Discutam de peste 1.000 de ordonatori de credite care au trebuit sa faca reincadrari si sa tina cont in grila sa de prevederile lui 153. Pana acum erau incradati pe Legea din 2010, pe legea 284. Este posibil ca in anumite spete din greseala, din necunoastere, anumiti salariati din sectorul bugetar sa nu fi fost reincradati corect pe posturile lor si sa aiba de suferit in veniturile nete.

Si mai exista o a treia motivatie, si anume grilele de salarizare din Legea 153 au fost prost scrise si au generat niste discriminari, cum ar fi grefierii. Oamenii aceia, pe grila de salarizare care ii vizeaza pe ei, grila este prost scrisa, si grefieri care au 15 ani vechime in meserie sa aiba venituri salariale mai mici decat cei care se angajeaza ca debutanti, ceea ce este o aberatie. Asta ar insemna ca toti angajatii, chiar daca au 15-20-25 ani vechime sa-si dea toti demisia si a a doua zi sa se reincadreze pentru ca ar fi mai bine platiti. La fel avem in Ministerul Tineretului si Sportului, in toate directiile din judete, avem aceeasi problema. Nu se mai tine cont de vechimea in munca, de raspundere si de complexitate. Aceste grile de salarizare trebuiesc corectate. Si ma refer la ordonante pentru a corecta aceste lucruri”, a explicat Dumitru Costin.

Acesta spune ca situatia exacta va fi cunoscuta spre finalul lunii februarie, dupa ce vor fi platite toate salariile pe luna ianuarie si dupa ce vor fi procesate informatiile din toata tara. sursa: www.hotnews.ro

Ultima ora:

Încă o eroare ce se încearcă a fi corectată în regim de urgență!

Bucureşti, 06-02-2018

După mai bine de o lună de la implementarea reformei fiscale Guvernul a început să realizeze efectele, iar acum au început corecțiile. Azi la CES a ajuns un proiect de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal bugetare, este dedicată celor ce lucrează cu timp parțial în sectorul public, unii dintre aceștia ar fi trebuit să aducă bani de acasă pentru a-și achita contribuțiile sociale.     sursa: Blocul National Sindical

 

 

 

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

SNST este partener PRAKTIKER ROMANIA

Sindicatul Național Sport și Tineret: sustinere