„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România

Au fost stabilite grupurile prioritare

Fără niciun fel de informare prealabilă, Ministerul Tineretului și Sportului, la solicitarea Ministerului Sănătății, a trimis adrese zilele trecute către subordonate în care a cerut rapid, în aceeași zi, numărul de angajați care doresc să se vaccineze antiCovid-19. Oamenii au sunat la sindicat să ceară informații despre vaccin, firma producătoare, modul de administrare, calendar, eficacitate, indicații și contraindicații, efecte adverse, costuri, etc.

În lipsa unei comunicări adecvate, există o mare reticență față de vaccinare, astfel că ar fi fost foarte utilă o descriere completă a caracteristicilor vaccinului, eventual Ministerul Sănătății ar fi putut însoți cererea pe care a formulat-o către toate celelalte ministere de un astfel de document și s-ar fi putut organiza o sesiune de informare în acest sens. Nu de alta, dar dacă s-a încercat o cartografiere a necesarului de doze, s-ar putea ca rezultatele să fie eronate, pentru că prima reacție a oamenilor este neîncrederea și panica.

Vaccinul va fi gratuit, dar va exista o prioritate a anumitor categorii de populație pentru vaccinare.

Hotărârea de Guvern privind strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus a fost adoptată în şedinţa Executivului de vineri, 27.11.2020, respectivul act precizând, totodată, care sunt grupurile prioritare – angajaţii din domeniul Sănătăţii, asistenţei sociale, cei din categoria de risc şi personalul din “domenii-cheie”, a afirmat şeful cancelariei premierului, Ionel Dancă, sâmbătă, într-un briefing de presă. video / minutul 9,40:

 

sursa: AGERPRES

“Potrivit acestei strategii de vaccinare adoptată, au fost stabilite grupurile prioritare: “personalul din domeniul Sănătăţii, personalul din centrele rezidenţiale şi medico-sociale, populaţia cu risc ridicat de evoluţie severă în cazul infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi personalul din alte domenii-cheie, esenţiale pentru buna funcţionare a societăţii”, a evidenţiat Dancă.

Conform comunicatului dat de Ministerul Sănătăţii, Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, organism interministerial în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului:

Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat *Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România*

Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, organism interministerial în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea Prim-ministrului.

Documentul stabilește viziunea, principiile și modul de acțiune pentru administrarea în România a vaccinurilor anti COVID-19 autorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului și are la bază atât analiza situației de la nivelul național și european a răspândirii SARS-CoV-2, cât și analiza situației cazurilor grave și respectiv a mortalității generate de COVID-19.

Strategia își propune, ca obiective generale, asigurarea unui mediu favorabil vaccinării, ca politică eficace de prevenție COVID 19 la nivelul populației României , dar și crearea premizelor de operaționalizare a activitatii de vaccinare anti Covid 19 la nivel populațional, ca parte integranta a programului național de vaccinare.

“Scopul nostru este acela de a asigura accesul la vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în condiții de siguranță, eficacitate și echitate pentru prevenirea infecției cu SARS-CoV-2 și limitarea pandemiei de COVID-19 pe teritoriul țării”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Strategia stabilește întregul proces și lanț de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, de la principiile generale, până la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanțului de frig, monitorizarea siguranței și eficacității și managementul deșeurilor. Aceasta propune linii generale care vor sta la baza strategiei de comunicare a campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 din România. Sursa: Ministerul Sănătății.

Sindicatul Național Sport și Tineret: Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România