„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Ministrul este în campanie, șefii pe (dez)interes

Nu avem răspunsuri, reveniți după 6 decembrie!

Ministerul Tineretului și Sportului s-a închis!? De câteva săptămâni, în plină criză sanitară și în lipsa unor clarificări privind reglementările impuse domeniului nostru de activitate, la MTS nu mai răspunde nimeni la adrese, iar dialogul social este suspendat. Ministrul și-a delegat toate atribuțiile și a plecat în campanie prin satele din județul Dolj, unde promite drumuri expres, spitale regionale și stadioane.

Șefii rămași la butoane în minister nu au chef să mai facă nimic, sunt dezinteresați de soarta salariaților, a subordonatelor și nu vor să mai audă de sportivi, federații, tineri sau organizațiile acestora. O parte dintre membrii conducerii și-au asigurat un post călduț, au prins trenul alegerilor locale și au plecat din MTS (subsecretarul de stat / tineret a plecat la primărie / 2020-2024), alții au trecut de la cabinetul ministrului pe funcția rămasă vacantă (director – subsecretar de stat), unii și-au luat concedii, iar cei mai descurcăreți au pus de o renovare / înlocuit mobilierul / schimbat mochete, că tot au rămas bani necheltuiți la final de an.

Foto de la etajul I MTS, vechiul mobilier din birouri este scos pe hol:

Insistenți ca de obicei, nu am renunțat și, după ce au trecut cele 30 de zile de așteptare, am revenit cu solicitările trimise. Ne-am pregătit pentru întâlnire (eventual online) și am obținut punctul de vedere al Ministerului Muncii pentru situațiile semnalate. A rămas doar să răspundă MTS-ul, dar până astăzi, 26.11.2020, nu a răspuns. Printre altele solicităm clarificări asupra modului de calcul a indemnizației de concediu – adresa nr.481/SNST/12.10.2020, dar și alocarea unor resurse financiare către toate unitățile subordonate și federațiile sportive naționale, având ca destinație testarea periodică a salariaților, achiziționarea  dezinfectanților și a echipamentelor de protecție necesare. Pentru aceasta am solicitat și convocarea Comitetului de Sănătate și Securitate în muncă de la nivelul Ministerului Tineretului și Sportului, pentru evaluarea riscului de contaminare cu noul coronavirus, pentru stabilirea necesarului / alocare fonduri în capitolele bugetare corespunzătoare pentru achiziția serviciilor de testare Covid – adresa nr.493/SNST/15.10.2020.

De asemenea, în vederea acordării în mod corect, legal și unitar a indemnizației de hrană și a sporurilor pentru condițiile de muncă în sistemul de muncă la domiciliu sau telemuncă la nivelul Ministerului Tineretului și Sportului și al unităților subordonate, am solicitat prin adresa nr.515/SNST/14.11.2020 punctul de vedere al conducerii referitor la acordarea acestora, bazat pe interpretarea legislației ce reglementează salarizarea din sistemul bugetar și drepturile conexe.

Problemele nu se rezolvă de la sine și, înțelegând că de la cabinetul ministrului răspunsurile vin mai greu în perioada aceasta, ne-am îndreptat către ceilalți membri ai conducerii, și sunt destui cei care își primesc salariile pentru a conduce MTS: secretarul general, adjuncții acestuia, secretarii de stat și subsecretarii lor, precum și marea brigadă de consilieri personali. Mai jos, lista cu o parte dintre cei care ar trebui să coordoneze activitatea în sport și tineret:

Reamintim conducerii MTS că prevederile legale actuale cât și cele ale Contractului colectiv de muncă la nivelul “Grupului de unități Ministerul Tineretului și Sportului”, obligă angajatorul să asigure securitatea şi sănătatea salariaţilor în toate aspectele legate de muncă, iar măsurile acestea nu pot să determine, în nici un caz, obligaţii financiare pentru salariaţi și că locurile de muncă trebuie să fie organizate astfel încât să garanteze securitatea şi sănătatea salariaţilor, în contextul evoluției pandemiei, a numărului mare de infectări cu noul coronavirus SARS-COV-2 și a cazurilor confirmate în rândul colegilor noștri.

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Ministrul este în campanie, șefii pe (dez)interes