Vino în echipă! Înscrie-te în sindicat!

„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Sportivi obligați să se antreneze în stradă, lângă puşcărie. Stadioanele sunt în ruină.

Sportivi obligați să se antreneze în stradă, lângă puşcărie. Stadioanele sunt în ruină.

Reportaj PROTV – video complet aici

Doar 6 la sută dintre români fac sport. Cifra este ridicol de mică și ne plasează sub media europeană. Grav este că și dacă ar vrea să facă mişcare nu ar avea unde.

Locurile unde s-au lansat sportivi de talie internațională – care ne-au adus atâtea bucurii și medalii – sunt acum la pământ din nepăsarea autorităţilor. Inspectorul Pro a mers la Stadionul de Atletism din Brăila, care zace în ruină, în timp ce sportivii se antrenează pe unde apucă.

Pe acest stadion s-au antrenat nume care au scris istorie în atletismul românesc, Brăila fiind o fabrică de campioni. Printre ei, Ionuţ Pungă, Adelina Gavrilă sau Anișoara Cușmir, medaliaţi la europene, mondiale şi jocuri olimpice, deţinători de recorduri absolute. Stadionul a fost construit în anii ’70. Este printre puţinele din ţară cu opt culoare, potrivit chiar şi pentru competiţii internaţionale. Păcat că a fost lăsat în paragină de mai bine de 20 de ani.

Cu toate acestea, Brăila continuă să facă performanţă în atletism. La 16 ani, Mihaela Milea este campioană naţională la 100 de metri garduri. Am găsit-o antrenându-se pe o stradă, printre maşini şi claxoane, alături de alţi tineri atleţi.

Ana Maria Ioniţă, fosta alergătoare medaliată, ne-a adus o calificare la jocurile olimpice din 2016. S-a retras din competiţii şi antrenează acum zeci de copii, în Brăila. În condiţii improprii. Iarna, într-o sală cu o pistă mică, de doar 50 de metri în loc de 60 de metri cât e minimul pentru competiţii. Iar vara, pe stadionul de fotbal, aflat lângă cel de atletism.

Din aprilie şi până în noiembrie, antrenamentele au loc aici pe stadionul municipal lăsat de izbelişte de ani de zile. Aşa că nu este greu să vă imaginaţi calitatea pistei. Trist este ca tinerii şi copii nu au vestiare şi nici acces la grupurile sanitare.

Ana Maria Ioniţă: “Cel mai urât îmi e când vine un copil de 7 ani şi îmi spune vreau şi eu la toaletă şi nici măcar toaleta nu avem şi mergem la boscheţi. La junior duşul este cea mai bună refacere după antrenament. Noi plecăm transpiraţi până ajungem acasă”.

Declaraţiile lui Dumitru Blanaru, directorul Clubului Sportiv Municipal Brăila, par rupte de realitate.

Dumitru Blănaru: “Sportivii se antrenează acum în condiţii zic eu bune nu atât de bune cât ar fi trebuit dar sunt condiţii de pregătire. I-am găsit antrenându-se pe o pantă, lângă penitenciar. Nu sunt chiar la un nivel normal dar nu putem spune nici că sunt la un subnivel sunt la un nivel cât se poate oferi actualmente.”

Reporter: “Dar dacă aţi avea un copil care s-ar antrena printre maşini, l-aţi lăsa?”

Dumitru Blănaru: “Normal că nu l-aş lăsa dar aţi văzut că maşinile s-au oprit când au văzut câţiva sportivi care se pregătesc în pantă”.

Cu o astfel de atitudine nu e de mirare că stadionul de atletism stă de atâţia ani în paragină … Problema a fost readusa în atenţia autorităţilor de un simplu brăilean, cu spirit civic. Vara trecută, Cristian Niculae, care obişnuia să alerge în zonă, a luat câteva unelte şi a început să cureţe singur crengile care acopereau ghereta de bilete.

Cristian Niculae: Nu au trecut nici 10 minute când vine un tânăr care alerga prin zonă şi mă întreabă: ce faceţi aici? Vreau să fac curăţenie. Pot să vă ajut şi eu? Iin aceeaşi zi a mai venit cineva care tot la fel alerga prin zona pot să vin şi eu? Perfect. Ne-am strâns 10, în următorul weekend am fost 30 de inşi şi tot aşa”

Într-un final, 100 de voluntari au muncit zile în şir ca să cureţe stadionul care devenise o adevărată junglă. Intrarea era blocată de vegetaţie. Au închiriat chiar şi un utilaj, cu bani strânşi, într-o acţiune civică, demarata pe Facebook.

Voluntarii au arătat că se poate dar salvarea ar trebui să vină de la autorităţi. Terenul este al primăriei Brăila iar pistă şi vestiarele sunt în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului. Hilar este ca în urmă cu câţiva ani, în condiţiile în care stadionul nu mai era funcţional, Ministerul a învestit, conform profesorilor de atletism, aproximativ 20 de mii de euro pentru modernizarea vestiarelor aflate chiar lângă pistă.

Reporter: Voi unde vă dezbrăcaţi?
Sportivi: În tribună. Ministerul a dat un miliard, bani cu care s-a făcut acoperişul. Acesta a fost renovat. Nu are căldură. Ăsta e renovat şi nu se poate deschide nu a fost folosit niciodată”.

În ceea ce priveşte pista propriu zisa, fără vestiare, ultimele lucrări de reparaţii capitale au fost începute însă în 1995, când marea noastră sportivă, Iolanda Balaş, era în acel moment preşedinte al Federaţiei Române de Atletism. Ea s-a implicat într-un proiect de modernizare a stadionului, cu bani de la primărie. Din cauza unor orgolii politice, lucrările s-au oprit în 1997, la doi paşi de finalizare. Victor Şerb se afla, în acea perioadă, în fruntea direcţiei judeţene de tineret de sport.

Victor Şerb: “O parte din lucrări au fost făcute. Erau cam la vreo 80 la sută adică toată fundaţia de la pista este făcută. Pe sub teren e o întreagă structură de instalaţii, de apă şi curent electric. Alea nu s-au stricat nicioadata, alea se pot folosi în continuare, doar pe la fundaţie mai trebuie lucrat dar nu foarte mult”.

50 la sută dintre lucrări sunt aşadar făcute. Iar estimările specialiştilor arata că ar mai fi nevoie de un million de euro pentru că stadionul să se califice chiar şi pentru competiti internaţionale. Şi atunci unde ne poticnim? Ca de obicei, responsabilitatea este pasata de la o autoritate la alta. Iată ce spune actualul primar al Brailei, Marian Dragomir.

Marian Dragomir: “Primăria în mandatul fostului primar şi în mandatul meu a transmis mai multe solicitări Ministerului Tineretului şi Sportului în vederea preluării pistei de atletism dar nu a primit nici un răspuns favorabil noi ne-am dorit acest lucru şi aşteptam răspunsul de la minister. Putem asigura şi fondurile respective dar nu ne aparţine. Nu aţi primit un răspuns favorabil sau nu aţi primit niciun răspuns? Nu am primit un răspuns cu termen am primit răspuns că se analizează. Vi s-a dat vreo motivaţie de ce nu se poate prelua de către primărie? Nu, nicio motivaţie”

Noul ministru al tineretului şi sportului, numit în funcţie în noiembrie 2018, lansează şi el o nouă promisiune. Susţine că a cerut deja direcţiei judeţene de tineret şi sport din Brăila o analiză financiară a situaţiei stadionului pentru a începe urgent, investiţii.

Constantin Bogdan Matei, ministru: “Cel mai simplu este să investim noi în această bază ea să devină utilă. această solicitare pentru a putea imediat să deblocăm situaţia financiară şi lucrările să înceapă să putem achiziţiona şi un boiler dar cee ace mă interesează să investim în pista respective este extrem de importantă pentru judeţele din jur”.

Atletismul rămâne cel mai accesibil sport, atât pentru părinţi cât şi pentru copii. Doar în Brăila, sunt peste 3 sute de juniori care merg la antrenamente. Avem nevoie de mişcare, iar asta o ştim cu toţii. Doar că ar fi timpul ca şi autorităţile să mai “mişte” ceva dacă îşi doresc să se laude în continuare cu performanţele sportivilor români. sursa: www.stirileprotv.ro

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul Naţional Sindical – BNS –

SNST este partener  Praktiker România

Sindicatul Național Sport și Tineret: Sportivi obligați să se antreneze în stradă, lângă puşcărie. Stadioanele sunt în ruină.