„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Solutiile pentru MTS sunt asteptate de la Guvern

Sedinta de conciliere a conflictului colectiv minister – sindicat, programata sa aiba loc la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, in data de 7 septembrie a.c., a fost amanata. Organizatia noastra a solicitat o intalnire la cel mai inalt nivel, cu Prim-ministrul Romaniei, doamna Viorica Vasilica Dancila, pentru a identifica solutii ale problemelor cu care se confrunta Ministerul Tineretului si Sportului.

Prin memoriul transmis am supus atentiei Guvernului situatiile grave cu care se confrunta personalul din subordinea MTS in ceea ce priveste salarizarea inechitabila, discriminatorie si care incalca toate principiile enuntate in cuprinsul Legii 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cat si de Codul Muncii. In momentul de fata, peste 70% dintre angajatii din cadrul ministerului, subordonatelor si federatiilor sunt platiti cu salarii intre 1.100 si 1.300 de lei net, fara sa existe o diferentiere legata de studii, conditii de munca si vechime in munca. Mai mult, ridicolul situatiei face ca in situatia ipotetica in care un angajat si-ar da demisia si s-ar reangaja a doua zi, salariul acestuia ar fi stabilit la un nivel chiar si cu 50% mai mare fata de salariul precedent.

In contextul existentei mai multor probleme atat in ceeea ce priveste salarizarea personalului dar si activitatea din Sport si Tineret, actuala conducere a Ministerului Tineretului si Sportului nu vrea sa analizeze si sa discute problemele care necesita o solutionare urgenta si sa manifeste disponibilitate in acest sens. Ministrul refuza dialogul cu organizatia sindicala, nu se consulta cu specialistii din subordinea sa, toate masurile si deciziile fiind luate intr-un cadrul restrans, de un grup de 3-4 persoane. De la inceputul mandatului nu s-a cerut parerea unitatilor subordonate, federatiilor sportive nationale, profesionistilor domeniului sau a sindicatului.

Dificultatile cu care se confrunta domeniul de activitate s-au agravat si nu mai pot fi ignorate, situatiile de inechitate si discriminare salariala evidenta dau nastere unor tensiuni semnificative in randul angajatilor, iar toate acestea vor produce consecinte negative asupra sportului romanesc dar si asupra domeniului de tineret. Nu mai conteaza daca actuala conducere nu a vrut sau nu a putut sa rezolve, o concluzie certa se impune de la sine: este nevoie de o noua viziune !

In aceste conditii, avand in vedere ca in anul 2017, pentru aceeleasi chestiuni am gasit intelegere la nivelul Camerei Deputatilor, care a constatat existenta unor vadite inechitati, iar in cadrul intalnirii avute ne-a acordat o marire salariala de 20% si a cerut masuri de imbunatatire a activitatii, am solicitat organizarea unei intalniri, in regim de urgenta, la Guvern, pentru a gasi solutii la situatia in care se afla Sportul si Tineretul, dar si pentru evitarea unor noi miscari de protest la nivelul Ministerului Tineretului si Sportului.

Echipa SNST

 

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Solutiile pentru MTS sunt asteptate de la Guvern