„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Ministerul Muncii a stabilit sedinta de conciliere minister / sindicat

Sedinta va avea loc, ramane de vazut daca se va ajunge la conciliere

In urma solicitarii organizatie noastre privind declansarea conflictului colectiv de munca la nivelul grupului de unitati Ministerul Tineretului si Sportului, ne-a fost transmisa invitatia de a participa la conciliere pentru vineri, 7 septembrie, la Ministerul Muncii.

Legea 62/2011 a dialogului social  Art. 168

(1)Procedura de conciliere este obligatorie.

(2)În termen de 3 zile lucrătoare de la înregistrarea sesizării, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în cazul conflictelor colective de muncă la nivel de grup de unităţi sau la nivel sectorial, respectiv inspectoratul teritorial de muncă, în cazul conflictelor colective de muncă la nivel de unitate, desemnează delegatul său pentru participarea la concilierea conflictului colectiv de muncă şi comunică datele persoanei desemnate atât organizaţiei sindicale ori reprezentanţilor angajaţilor, cât şi angajatorului sau organizaţiei patronale.

(3)Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, respectiv inspectoratul teritorial de muncă, după caz, convoacă părţile la procedura de conciliere într-un termen ce nu poate depăşi 7 zile lucrătoare de la data desemnării delegatului.

Negocierea CCM-ului la nivel de grup de unitati MTS s-a impotmolit in refuzul ministerului de a accepta unele prevederi. Una dintre acestea vizeaza zilele suplimentare de concediu si, alaturi de alte propuneri aflate in divergenta, sunt aspecte care se regasesc in actele colective din sistemul bugetar, fiind negociate si semnate de catre alte ministere.

Nu vom insista cu propunerile pe partea de formare profesionala si nici pe zilele de concediu suplimentar, insa vrem sa accentuam pozitia pe care MTS o exprima public chiar cu riscul unui conflict colectiv de munca, blocand negocierile, pentru ca nu este de acord cu egalizarea salariilor la nivel maxim in interiorul domeniului nostru de activitate. Problema pontajului este un alt subiect asupra caruia nu am cazut de acord si la care nu putem renunta. Am solicitat macheta salariala pentru angajatii din Sport si Tineret in baza careia sa se faca egalizarea si pontarea reala pentru inregistrarea corecta a muncii prestate.

Daca MTS transforma in divergente drepturile legale de care beneficiaza salariatii altor ministere in conformitate cu normele in vigoare, atunci noi, SNST, alegem calea luptei sindicale si nu vom ceda nimic din tot ceea ce se cuvine membrilor nostri. Cu ocazia concilierii intentionam sa clarificam si alte situatii ramase in discutie de prea mult timp. Este important cum va aborda MMJS sedinta de vineri si cum va incerca MTS-ul sa ofere sau sa taie in continuare drepturile subordonatilor sai. In functie de modul in care se va derula concilierea precum si de rezultatul acesteia, vom decide alte modalitati de actiune specifica.

Echipa SNST

 

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Ministerul Muncii a stabilit sedinta de conciliere minister / sindicat

Share on facebook
Distribuie