„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

SNST la ședința Comisiei de Tineret și Sport din Senat

Astăzi, în Parlament, a avut loc ședința Comisiei pentru Tineret și Sport a Senatului, ședință la care SNST a fost invitat și a fost reprezentat de președintele organizației. Subiectul întâlnirii l-a constituit dezbaterea Strategiei Naționale pentru Sportul din România, lansată public de Ministerul Sportului. La invitatia senatorului Bogdan-Constantin Matei, președintele Comisiei, la discuții au participat senatori, membrii comisiei, reprezentanți ai cluburilor sportive și ai federațiilor sportive naționale, federatiei părinților din educație, presei sportive, Universității Naționale de Educație Fizică și Sport, Comitetului Olimpic și Sportiv Român și Ministerul Sportului. foto ședință

Pe parcursul dezbaterilor au fost discutate și aspecte ce țin de resursa umană, salarizare, descentralizare, transferul personalului și patrimoniului de la MS la MFTES, transparența și criteriile de acordare a bugetelor, premierea performanței și despre bugetul alocat ministerului. Este greu de crezut, dar de la dezbatere a lipsit ministrul sportului, ministerul fiind reprezentat la nivel de secretari de stat. Ce motive ar putea invoca un ministru, din orice domeniu de activitate, dacă lipsește de la dezabaterea Strategiei Naționale pentru sfera lui de competență? Ce poate fi mai important pentru domeniul pe care îl reprezinți și îl conduci?

*Ministrul Novak a primit prima invitație la Parlament pentru ședința din 14 martie. Atunci a răspuns că solicită o amânare (document) și așa a fost stabilită data pentru ședința de astăzi, 29 martie.

Trecând peste absența nemotivată a lui Novak, am constatat că ministerul nu a elaborat un proiect, un draft pe care să îl poată prezenta la dezbateri. Toate consultările organizate până acum s-au desfășurat fără ceva concret, au fost emise doar păreri, s-au făcut numai declarații și promisiuni. Referitor la acest aspect, în opinia noastră este inadmisibilă o discuţie pe marginea Strategiei Naţionale pentru Sport în absenţa ministrului Sportului.

“Este inadmisibil faptul că ministrul Sportului nu a venit la această întâlnire. E inadmisibil să ne întâlnim pentru Strategia Naţională pentru Sport fără ministrul Sportului. Ce era oare atât de important de nu a reuşit să ajungă? Ne-am întâlnit să discutăm despre Strategia Naţională pentru Sport, dar până astăzi nu avem un document scris, nu avem ceva pe care să discutăm. Ce a făcut Ministerul Sportului timp de un an şi jumătate? În ce stadiu vă aflaţi? E clar că nu ați făcut nimic. Dacă COSR, federaţiile, UNEFS şi Comisia Parlamentului nu vor lua atitudine, nu se va face nimic în continuare. După un an şi jumătate nu au prezentat decât o listă de consultări şi atât. Când nu vor mai putea ascunde lipsa măsurilor vor schimba ministrul şi o vom lua de la zero” (Andy Nagy). O parte dintre declarațiile făcute de participanți a fost preluată de presă, articolul AGERPRES: Strategia Naţională pentru Sport, obiectiv principal al Ministerului Sportului.

Eduard Novak s-a decredibilizat o dată în plus față de oamenii din Sport. Faptul că a refuzat să vină să își prezinte propriul proiect îi scade și mai mult încrederea ce i-a fost acordată. Aici este de menționat și incompetența celor care îl consiliază pe ministru. Oare nu i-au spus că trebuie să arate interes, cunoaștere și respect față de Sport? Exact în timp ce în Parlament era dezbătută Strategia Națională pentru Sport, ministrul Sportului își facea poze pe scările ministerului, lăudându-se că a găsit soluția salvatoare: arhivarea documentelor!

Sindicatul Național Sport și Tineret: SNST la ședința Comisiei de Tineret și Sport din Senat