„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

SNST evalueaza si monitorizeaza respectarea drepturilor tale

Chestionarul BNS – un instrumentul de evaluare a angajatorului de catre salariati: CHESTIONAR

Prin acest documentul este evaluata si monitorizata respectarea principalelor drepturi ale salariatilor la nivel de unitate / institutie, putand fi utilizat atat de sindicate cat si de salariati sau de angajatorii interesati sa asigure un mediu de munca adecvat si conditii de munca decente. Indicatorii sugerati sunt indrumari care ajuta la evaluarea modului in care o unitate / institutie respecta sau nu drepturile monitorizate.  Sursa: Blocul National Sindical

Pentru a asigura o monitorizare in timp util a cazurilor de incalcare a drepturilor lucratorilor a fost construit un indicator ce monitorizeaza la nivel de institutie / unitate, 5 drepturi considerate ca fiind relevante, respectiv:

  1. dreptul la conditii de munca si de ocupare decente si echitabile;
  2. dreptul de a se asocia liber in organizatii sindicale si dreptul la negociere colectiva;
  3. dreptul la sanatate si securitate in munca;
  4. dreptul de a participa la determinarea si ameliorarea conditiilor de munca si a mediului de munca;
  5. dreptul la informare si consultare, inclusiv in cadrul procedurilor de concediere colectiva (vom extinde la procedurile privind descentralizarea).

Indicatorul a fost transpus intr-un instrument usor de utilizat si care permite prelucrarea rezultatelor si valorificarea acestora intr-o maniera simpla si usor de monitorizat.

Scopul acestui Indicator este acela de a fi utilizat ca instrument de monitorizare a respectarii celor 5 drepturi fundamentale mai sus mentionate, putand fi utilizat atat de sindicate dar si de salariati sau de angajatorii interesati sa asigure un mediu de munca adecvat si conditii de munca decente. Indicatorii sugerati sunt indrumari care ajuta la evaluarea modului in care o unitate / institutie respecta sau nu drepturile monitorizate.

Constructia Indicatorului are la baza prevederi ale unor conventii sau recomandari emise de Organizatia Internationala a Muncii sau prevederi din Carta Sociala Europeana revizuita. Se are in vedere in acest proces 3 niveluri de evaluare: la nivel de politica, la nivel de proceduri si la nivel de performanta.

In timp ce numarul de indicatori poate parea coplesitor la inceput, categoriile de raspunsuri prestabilite sunt proiectate cu suficienta flexibilitate, astfel incat, dupa o anumita familiaritate cu instrumentul, sa poata raspunde rapid si fara dificultati la toti indicatorii.

Instrumentul de monitorizare poate fi utilizat accesand link-ul de mai jos. La finalizarea procesului de completare aveti posibilitatea sa descarcati chestionarul si va rugam sa il trimiteti si la: office@snst.ro  http://chestionar.bns.ro/

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS

Sindicatul Național Sport și Tineret: SNST evalueaza si monitorizeaza respectarea drepturilor tale

Share on facebook
Distribuie