Declarația CES privind salariile minime Bucureşti, 28-01-2020
Răspunzând la lansarea inițiativei Comisiei Europene privind salariile minime echitabile, secretarul general al CES, Luca Visentini, a declarat: „Este încurajator faptul că – iată – Comisia Europeană recunoaște că situația lucrătorilor cu salarii mici s-a agravat și inegalitățile salariale au crescut. Având în vedere că salariile reale sunt mai mici decât în urmă cu un deceniu în multe state membre, în ciuda performanțelor economice îmbunătățite, acțiunile de rezolvare a problemei salariilor scăzute ale Europei au fost mult întârziate. ”
Secretarul general adjunct Esther Lynch a adăugat: „Din păcate, documentul de consultare este dezamăgitor de ”ușor” în privința propunerilor. Creșterea salariilor minime statutare la 60% din salariul mediu, pragul salarial oficial al sărăciei, este o cerință de bază, dar nu este suficientă. Lucrătorii se vor lupta în continuare pentru a-și atinge scopurile. Toți oamenii care lucrează trebuie să aibă dreptul să se alăture unui sindicat și să negocieze colectiv cu angajatorii pentru salarii corecte.”
„Comisia UE ar putea prelua conducerea, de exemplu, și ar putea începe prin a se asigura că contractele publice sunt deschise doar companiilor care recunosc și negociază salariile cu sindicatele. În jur de 2 trilioane de euro (14% din PIB) cheltuiesc anual organismele publice pentru achiziționarea de servicii, lucrări și consumabile. Acest lucru ar putea fi utilizat pentru a garanta salarii decente, mai degrabă decât prețul cel mai mic. „De asemenea, suntem preocupați de faptul că propunerile Comisiei nu sunt deloc clare cu privire la modul în care intenționează să garanteze protejarea negocierii colective în acele țări în care deja funcționează bine.”
Sursa: CES