„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Sindicatul Național Sport și Tineret solicită închiderea taberelor din subordinea MTS

Sindicatul Național Sport și Tineret solicită închiderea imediată a taberelor din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, reprogramarea seriilor de copii și tineri până la modificarea Legii zilierilor și rezolvarea problemelor privind condițiile de cazare și deficitul de personal din unitățile MTS.

Având în vedere:

  1. numărul insuficient de salariați din tabere, centre de agrement, unități de cazare și alte unități MTS, unde seriile de 50 de locuri sunt asigurate de un singur angajat, iar în altele, pentru 120 de locuri muncesc 4 salariați,
  2. condițiile de cazare și lipsa investițiilor,
  3. imposibilitatea externalizării  serviciilor din cauza diminuării drastice a bugetelor,
  4. munca inumană la care sunt supuși salariații prin supraîncărcarea cu sarcini, mulți angajați desfășurând activități multiple, aceeași persoana fiind în același timp: bucătar, ospătar, recepționer, administrator, magazioner, mecanic, femeie de serviciu, încărcător-descărcător, electrician, fochist, muncitor, șofer, ș.a,
  5. incapacitatea conducerii ministerului, care nu a reușit să obțină avizele necesare în timp util, pentru modificarea Legii zilierilor,

SNST cere MTS-ului să amâne deschiderea taberelor și să anunțe organizatorii cu privire la reprogramarea seriilor, până la remedierea tuturor problemelor existente.

MTS-ului nu îi pasă de subordonați

Nepăsarea ministerului față de semnalele de alarmă venite din partea sindicatului și a unităților subordonate și mimarea dialogului social au determinat ca bazele de agrement în care sunt organizate tabere să intre în incapacitate funcțională din cauza lipsei de personal. Aceeași situație este semnalată și de unele dintre Complexurile Sportive Naționale, dar și de alte unități, care cu greu pot face față cerințelor sportivilor aflați în cantonament.

În lipsa alternativelor ce ar putea suplini munca zilierilor, s-a legalizat munca forțată a angajaților existenți, care sunt nevoiți să muncească de zece ori mai mult, să facă de toate, indiferent de fișa postului și de programul de lucru. Drepturile salariale pentru orele suplimentare și pentru munca în zilele de repaus nu pot fi asigurate, nu se pot acordă libere în termenul legal, iar dacă s-ar organiza concurs pentru posturile vacante, nu se va înghesui nimeni pe salariul de 1.500 lei.

Cheltuielile de funcționare au crescut nejustificat de mult, sume importante din buget fiind direcționate către servicii de curățenie și de alimentație. Riscurile privind viața și sănătatea personalului și a copiilor, măsurile compensatorii, respectarea standardelor devin simple sintagme prevăzute în texte de lege pe care nu le respectă nimeni.

SNST a sesizat MTS de la începutul anului

Modificarea Legii zilierilor în sensul excluderii unităților subordonate MTS din lista celor care puteau utiliza forță de muncă în regim zilier a fost făcută prin OUG nr.114/2018. Încă de la intrarea în vigoare a actului normativ, SNST a arătat MTS-ului că eliminarea zilierilor (pe fondul deficitului de personal din domeniu) va duce la blocarea activității din tabere, dar ministerul a ignorat solicitările sindicatului.

În adunarea generală a SNST, care a avut loc la MTS, în data de 7 mai a.c., conducerea ministerului nu a reușit să răspundă liderilor care au cerut detalii privind soluționarea problemei deficitului de personal din tabere, centre de agrement și celelate unități din subordinea MTS.

MTS nu își respectă promisiunile față de sportivi, elevi și studenți

“Copiii care vor ajunge în taberele gestionate de Ministerul Tineretului şi Sportului se vor întoarce acasă”  –  a spus secretarul de stat din Ministerul Tineretului și Sportului Remus Munteanu, cel care se ocupă de tabere în minister. sursa: www.edupedu.ro

SNST solicită sprijinul Guvernului pentru deblocarea situației. Conducerea MTS nu poate gestiona aceasta problemă, nu reușește să găsească soluții și este nevoie de o intervenție de la nivelul executivului. Vacanța începe în două zile, seriile sunt programate să înceapă imediat, iar copiii nu pot fi primiți în condițiile existente.

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Sindicatul Național Sport și Tineret solicită închiderea taberelor din subordinea MTS

Share on facebook
Distribuie