„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Sindicaliștii de la Clubul Sportiv Olimpia București au trecut la următoarea formă de protest:

REFUZUL MUNCII SUPLIMENTARE

Munca neplătită înseamnă SCLAVIE!

Directorul Clubului Sportiv Olimpia București, Traian Vasile Goga, își sfidează în continuare salariații și ignoră solicitarea de a relua dialogul cu sindicaliștii pentru soluționarea revendicărilor formulate până la această dată. Greva japoneză declanșată la această unitate în data de 10 august a fost tratată cu dezinteres, nici clubul și nici agenția nu au avut nicio reacție deși presa a preluat problemele semnalate de protestatari (stiripesurse.ro, news.ro, mediafax.ro, pressonline.ro).

Suntem forțați așadar să trecem la următoarea formă de protest: refuzul muncii suplimentare. De fapt nu facem altceva decât să executăm ordinele directorului care, de curând, ne-a cerut să respectăm programul de lucru conform fișelor de post și contractelor individuale de muncă și ne răspunde la cererile de acordare de libere pentru munca suplimentară efectuată că “munca suplimentară este interzisă” și “nu i-au fost supuse aprobării cereri de efectuare a orelor suplimentare”!!

Directorul Vasile se comportă ca și cum ar fi pe propria moșie, citește legea cum vrea el și transmite către salariați directive contrare Codului muncii:

Îi transmitem că a citit ceva și a înțeles altceva. Mai jos, articolele din Legea nr.53/2003, care precizează exact situația de față:

Art. 120

(1)Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară.

(2)Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.

Art. 121

(1)La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, după caz.

Art. 122

(1)Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

(2)În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

(3)În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.

Art. 123

(1)În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Având în vedere situația creată la CS Olimpia București, SNST anunță că începând de mâine, salariații de la hotelul și cantina acestei unități vor lucra conform programului aprobat de directorul Goga. Începând din data de 19 august programul căminului se va limita la efectuarea turelor celor 3 recepționere, spălătoria și călcătoria nu vor mai funcționa (până la întoarcerea din concediu medical a colegei în cauză), iar cantina își va încheia activitatea după cele 12 ore de muncă, respectiv la orele 18.00.

Sâmbătă 19 și duminică 20 august sportivii și toți cei care sunt cazați la Clubul Sportiv Olimpia București nu vor mai avea serviciile asigurate de personalul care deservește hotelul și cantina în afara orelor de program stabilite prin CIM. Pentru mesele de sâmbătă și duminică seara, directorul Vasile trebuie să găsească soluții și să ofere pachete pentru cina sportivilor. Problema este că își va asuma faptul că nu le asigură mesele conforme unor sportivi care a doua zi participă la competiții.

Memoriu către Doamna Elisabeta Lipă, Președintele Agenției Naționale pentru Sport

SNST solicită verificări din partea ITM București cu privire la pontajul, munca suplimentară și compensarea acesteia cu timp liber corespunzător, în cadrul acestei unități, și solicită intervenția Agenției Naționale pentru Sport pentru rezolvarea situației create la CS Olimpia București.

Grevă japoneză la CS Olimpia București

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

SNST contact: 0784.116.973
office@snst.ro / www.snst.ro

Sindicatul Național Sport și Tineret: Sindicaliștii de la Clubul Sportiv Olimpia București au trecut la următoarea formă de protest: