„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Schema UE de sprijin pentru locurile de muncă

Pentru cei rămași fără locuri de muncă ar putea fi prea târziu

Schema UE de sprijin pentru locurile de muncă ar putea veni prea târziu pentru a ajuta 28% din cei rămași fără locuri de muncă

Bucureşti, 13-05-2020

Schema de salvare a locurilor de muncă din UE va veni prea târziu pentru a mai conta, dacă nu va fi semnată săptămâna aceasta, avertizează sindicatele, deoarece datele statistice noi arată că 28% dintre lucrători și-au pierdut locul de muncă – temporar sau definitiv -din cauza crizei coronavirusului.

Sursa: CES

La mai mult de o lună după ce a fost propusă pentru prima dată schema Euro SURE de 100 de miliarde, pachetul urmează să treacă de ultimul obstacol, în cadrul reuniunii Coreper a ambasadorilor statelor membre, miercuri, in Consiliul European.

Înaintea acestei ședințe, Confederația Europeană a Sindicatelor face apel către statele membre să depășească diviziunile și să semneze schema cât mai repede posibil, astfel încât să poată sa funcționeze de la 1 iunie, așa cum a promis președintele Consiliului European, Charles Michel.

Schema SURE ar trebui să fie axată doar pe sprijinirea ocupării forței de muncă, să continue pe parcursul recuperării și să acopere toate categoriile de lucrători.  Între timp, statele membre trebuie să accelereze plata compensațiilor salariale, în urma rapoartelor ce indică faptul că mulți  nu au primit încă niciun cent.

Apelul CES vine după ce un nou sondaj al Eurofound dezvăluie că:

• 28% dintre europeni spun că și-au pierdut locul de muncă permanent sau temporar de la începerea crizei;

• Jumătate (49,4%) dintre europeni spun că timpul lor de muncă a scăzut de la începutul crizei;

• 15% dintre lucrătorii europeni consideră că este posibil să își piardă locul de muncă în următoarele 3 luni, cifra crescând până la 34% în Bulgaria, 23% în Grecia și peste 20% în Italia, Portugalia, Polonia și altele;

• 6% dintre europeni consideră că este probabil că vor trebui să-și părăsească locuința în următoarele șase luni, deoarece nu-și mai pot permite să plătească, ajungând la peste 10%  în trei state membre: Cipru, Grecia și Malta.

Între timp, noile cercetări efectuate de Institutul European al Sindicatelor au constatat că 42 de milioane de aplicații au fost mai mult pentru scheme de lucru pe timp scurt – semnificativ mai mult decât în timpul crizei financiare din 2008.

Secretarul general al CES, Luca Visentini, a declarat: „Mai mult de un sfert dintre lucrătorii europeni au raportat că au devenit șomeri permanenți sau temporari în timpul crizei, astfel încât lucrătorii și companiile nu mai pot aștepta mult timp pentru a primi sprijin.

Când multe milioane de lucrători sunt îngrijorați de pierderea locurilor de muncă și a locuințelor în următoarele luni, Europa trebuie să înceteze doar să vorbească despre SURE și trebuie să o pună în acțiune.

Facem un apel către liderii UE să-și depășească dezacordurile și să-și manifeste responsabilitatea oferind schemei SURE aprobarea finală, astfel încât sprijinul să poată ajunge în sfârșit la cetățeni și în economii.

În caz contrar, ne temem că schema de ajutor va veni prea târziu pentru a salva efectiv orice loc de muncă și recuperarea din această criză va fi și mai dificilă.”

Note:


Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Schema UE de sprijin pentru locurile de muncă

Share on facebook
Distribuie