Vino în echipă! Înscrie-te în sindicat!

„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Salariul minim începând din anul 2023

Poziția BNS

Salariul minim nu mai este incepand din acest an doar o decizie luata politic in parametrii stabiliti exclusiv la nivel national.

Pana in 15 noiembrie 2024 statele membre au termen pentru pregatirea si aplicarea Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European si a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana.

In acest moment ne aflam departe de multe din jaloanele instituite de Directiva adoptata luna trecuta, indiferent daca ne referim la indicatorii ce stau la baza evaluarii gradului de adecvare a salariului minim, la gradul de acoperire a lucratorilor prin contracte colective de munca sau la datele disponibile pentru o analiza pertinenta referitoare la salariul minim.

In prezent pare ca avem o evolutie contrara directiei impusa de directiva, raportul salariul minim / castigul salarial mediu a scazut in ultimii ani, desi suntem inca departe de tinta, in ultimii 2 ani, 2021 si 2022 nu s-a reusit nici macar o mentinere a puterii de cumparare  a salariului minim. In ambii ani, 2021 si 2022, in termeni reali salariul minim s-a redus fata de anul anterior.

De altfel cresterea salariilor a incetinit in 2021 si 2022, in ciuda cresterii economice. In continuare Romania distribuie catre salariati mult mai putin din valoarea adaugata realizata, raportat la media europeana. In 2021 47,7% din PIB-ul realizat la nivelul UE 27 a fost distribuit catre salariati sub forma remunerarii salariale. In Romania doar 37,9% din PIB a capatat aceasta destinatie, mai mult tendinta este una de indepartare de tinta europeana.

In ceea ce priveste salariul minim pentru anul 2023 sustinem:

  • Cresterea salariului minim brut la 3000 lei,
  • Revizuirea impozitului pe veniturile salariale prin ajustarea deducerilor personale, pentru toate veniturile salariale pana la 5500 lei, ceea ce ar contribui la evitarea comprimarii excesive a grilei salariale in zona salariului minim. In acest moment aprox 32% din salariatii cu contracte de munca cu timp complet au venituri sub 3000 lei, 70% din salariatii cu contracte de munca cu timp complet au castiguri salariale brute sub 5500 lei.
  • Pastrarea bazei de calcul a contributiilor sociale, in special in cazul pensiilor la valoarea salariului minim. In special in cazul pensiilor o abordare precum cea propusa de Guvern inseamna un cost asumat de salariat in viitor prin obtinerea unei pensii mai mici. O astfel de politica consideram ca este una periculoasa ce ar putea stimula munca la gri.

Poziția BNS privind salariul minim pentru anul 2023

Sursa: Departamentul de Presa BNS

BNS / PUBLISIND / SNST

Sindicatul Național Sport și Tineret: Salariul minim începând din anul 2023

4 răspunsuri

  1. Mai am șase luni și trebuie să se la pensie.. firma la care lucrez îmi dă un salariu nici minim pe economie ..îmi plătește ora cu 9 lei..ori 168 de ore pe care trebue să fac îmi dau 1521 da minim e 1524…nu plătesc ore lucrate in sărbătorile legale..nu dau nici liber nu plătesc dinbete ,duminici..ce fac guvernați ?

  2. AR TREBUI CA SALARILE DE LA PRIVAT SA FIE MAI MAR CA CELE DE LA STAT , CACI CEI DIN PRIVAT TIN 80% DIN TRANTORI DE LA STAT IN SPATE CU MUNCA MAI MULTA SI DREPTURI SI SALARI MAI MICI !

  3. Guvernanții fac pachete salariale doar pt bugetari. Tichete de vacanță, zile libere, salarii nu mai spun. Pina cind atita discriminare . Noi cei din mediul privat oare nu traim in România????Noi ăștia cu salarii minime cum supraviețuim??? Sa se duca dracului si sa se aleagă praful de ei si ai lor. Sa rămână cu salariu pe care il incasam noi intr-o lună 😡😡😡

  4. La cei 3000 mii pe care ei nii dau ne iau pe urma jumătate din ei cică asa zisele taxe ramai cu 1500 lei din care ia și supraviețuiește 30 de zile cu ei ca dacă plătești utilitățile se duc mai mult de jumate ,sa mai ai și un bebeluș deja începi sa supraviețuiești cu aer și apa . Dacă tot îl măriți dc nu micșorați toate taxele sa rămână 2500 lei și bonuri de masa sa nu mai fie impozitate și nici primele sau bonusuri. Noi muncim nu stam pe scune