Parlamentul European a votat ieri, 25.11.2021, în mod ferm în favoarea deschiderii negocierilor cu Consiliul European asupra proiectului de directivă privind salariul minim, pe baza raportului adoptat de Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a Parlamentului.

BNS, alaturi de Confederatia Europeana a Sindicatelor si a majoritatii centralelor sindicale din Europa, a sustinut constant necesitatea existentei unei Directive privind salarul minim adecvat. BNS a facut demersuri pe langa toti europarlamentarii din Romania, inclusiv un apel public, solicitand susținerea deciziei de a intra în negocieri tripartite privind Directiva salariului minim adecvat.

Parlamentul European a votat ieri în mod ferm în favoarea deschiderii negocierilor cu Consiliul European asupra proiectului de directivă privind salariul minim, pe baza raportului adoptat de Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a Parlamentului.

Acum este important ca următorii pași să fie făcuți rapid:

– pentru ca miniștrii să-și adopte poziția de negociere și să permită trecerea discuțiilor în etapa următoare,

– pentru a oferi Suediei și Danemarcei garanții că această lege nu va atinge sistemul lor de negociere colectivă, care funcționează bine.

Secretarul general adjunct al CES, Esther Lynch, a declarat:

„Votul este o etapă esențială pe drumul spre îmbunătățirea vieții a milioane de lucratori care se luptă cu salarii mici în întreaga UE – dar va face diferența doar dacă negocierile privind directiva se vor încheia rapid.

„Miniștrii trebuie să demonstreze urgența cerută de o situație care înseamnă că 9,5 milioane de oameni care muncesc au dificultăți în a-și plăti facturile de încălzire, în timp ce alte milioane de oameni sunt nevoiți să mănânce alimente mai puține și de mai proastă calitate sau sunt forțați să se îndatoreze pentru a-și plăti chiria.

„Salariile decente nu sunt doar ceva ce trebuie făcut pentru oameni – ele vor da un impuls oportun întregii economii, deoarece știm că persoanele cu venituri mici nu își permit să economisească dar, în schimb, cheltuiesc banii pe bunuri esențiale și poate pe un mic răsfăț ocazional pentru copiii lor.

„Această lege care stimulează salariile minime și negocierea colectivă – consolidată în modul în care Parlamentul European a susținut astăzi – este extrem de necesară pentru lucrătorii din întreaga Europă și ar sprijini redresarea.”

Sursa: BNS, CES