După ce vă anunțam în urmă cu două săptămâni despre faptul că o delegație formată din reprezentanți ai Sindicatului DICASTERIAL și ai Federației PUBLISIND a avut o prima întâlnire cu conducerea Parchetului General, în scopul stabilirii detaliilor privind negocierea colectivă a contractului colectiv de muncă, astăzi am devoalat primele tentative de sabotaj venite, în mod ciudat, din partea consilierului juridic al instituției.
Cu toate că Bogdan Licu, Procurorul general al României, încă de la prima ședință, a dispus consilierului juridic să îndeplinească toate obligațiile statuate în cuprinsul art. 130 a Legii Dialogului Social 62/2011, urmând ca negocierea propriu-zisă să aibă loc după comunicarea informațiilor necesare din partea Parchetului General, respectiv în data de 23.07.2019, am constatat cu surprindere că nu a fost îndeplinită niciuna din procedurile prealabile prevăzute de lege.
Mai mult, în lipsa Procurorului General de la ședința de azi, consilierul juridic, prin neîndeplinirea obligațiilor prevăzute în sarcina instituției, care fac obiectul constituirii dosarului de înregistrare la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, a încercat să ne inducă în eroare atât pe noi cât și pe cei doi adjuncți ai procurorului general, afirmând, din puțul gândirii plătite cu un salariu lunar mai mare decât un judecător al unei curți de apel, că „prevederile Legii 62/2011 a Dialogului Social nu se aplică la Parchetul General”.
Să nu mai vorbim despre faptul că i-a luat consilierului juridic 4 ore să întocmească un banal proces verbal, în condițiile în care i-am oferit noi schița preconfigurată în proporție de 90%, activitate pe care un grefier o realiza în maximum 5 minute.
În realitate, intenția lui este să compromită negocierea colectivă și semnarea contractului colectiv de muncă, pe care nu aveam cum să îl înregistrăm din lipsa dovezilor cu privire la procedurile prealabile care trebuiau îndeplinite anterior, culmea… de către angajator. De asemenea, tot acest personaj încerca să ne convingă despre faptul că „nu este oportun” un astfel de contract colectiv și că „angajatorul nu are interes să negocieze”, sens în care noi ar trebui să privim această normalitate ca fiind o favoare.
Nu putem accepta astfel de atitudini ale unor indivizi care stau ascunși în spatele unor uși somptuoase din Parchetul General, care apreciază că unii sunt mai egali decât alții și care nu au simțul realității modului în care colegii noștri sunt nevoiți să lucreze în condiții precare, efectuând mii de ore suplimentare lunar și care nu au fost niciodată acoperiți de un contract colectiv de muncă, menit să apere interesele profesionale, economice și sociale ale personalului auxiliar de specialitate, conex și contractual.
În continuare așteptăm să vedem care va fi poziția Procurorului General față de aceste incidente și vă asigurăm că vom continua să luptăm, indiferent de consecințe, pentru ca toate unitățile de parchet din România să fie acoperite de efectele unui contract colectiv de muncă – sursa: Federația PUBLISIND.
Echipa SNST
*Devenim prioritate prin atitudine!
Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS