„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Raspunsuri / vacanta / negocieri

Incepute in urma cu doua saptamani, negocierile dintre minister si sindicat, stagneaza. In lipsa unei decizii din partea ministrului comisia desemnata pentru negociere nu se poate pronunta si amana raspunsurile. Nu stim daca ministrul este in vacanta, daca a citit revendicarile salariatilor si a aflat problemele reclamate. Discutia pe marginea cererilor noastre s-a facut in “blind”, ministrul nu citise inca ( oare de ce ne-am intalnit?! ). Ne intrebam, daca de atunci, a avut timp sa lectureze. Va trimite personal un raspuns, pentru ca ultimele adrese au fost semnate de alte persoane din conducerea ministerului.

Avand in vedere raspunsurile asteptate, organizatia noastra a transmis vineri, 24 august, o sesizare / solicitare de solutionare a divergentelor privind negocierea CCM. Unele propuneri au fost acceptate, altele sunt “in discutie”, iar altele sunt respinse si inregistrate ca divergente. Este nevoie de o decizie privind cele ramase in analiza si de motivare pentru cele neacceptate de minister.

Colegii din MTS ne intreaba despre ministru, e cunoscuta doar din presa, personal nu a avut o intalnire cu acestia. Toti ministrii isi prezinta echipa la preluarea mandatului, dar actuala echipa nu a avut nicio intrevedere cu salariatii din aparatul central al ministerului, nu a vrut sa ii cunoasca, nici sa se prezinte sau sa isi anunte programul si strategia (in cazul in care exista).

Una dintre cererile noastre pentru contractual colectiv se refera exact la aceste probleme privind politica ministerului, transparenta in decizii si motivarea directiei adoptate. Incercam prin aceste propuneri sa impingem putin activitatea conducerii, sa presam in sensul organizarii unor astfel de sedinte. De la inceputul anului nu au fost organizate intalniri, conducerea nu s-a consultat deloc cu personalul pe paliere de activitate: tineret, tabere, sport sau federatii sportive nationale.

Propunere: Reprezentanții organizației sindicale semnatare a prezentului Contract colectiv de muncă participa la  ședințe organizate de către Ministerul Tineretului si Sportului și unitățile subordonate, care au pe ordinea de zi probleme de interes pentru salariati.

Aceasta este una dintre propunerile la care conducerea inca nu a raspuns (oare cum vor prezenta la Min.Muncii ca divergenta cererea sindicatului de a participa la sedintele ce au pe ordinea de zi probleme de interes pentru salariati ?). Motivarea solicitarii consta si in dorinta de a nu mai afla din comunicatele Guvernului ca sunt bani care au fost luati inapoi pentru ca ministerul nu a reusit sa ii cheltuie. Inca nu stim cum a fost posibil sa pierdem bani la rectificare. Oare la ce capitol din buget avem excedent, unde nu este nevoie de bani in Sport si Tineret ? Dupa stiinta noastra (in afara de problemele privind lipsa de personal si munca neplatita), foarte multe cereri din teritoriu raman neaprobate: reparatii, investitii, achizitii, pregatire de personal, programe ale taberelor, actiuni de tineret, competitii sportive, etc.

Apropo de consultarea cu personalul de specialitate si cu unitatile teritoriale, mai jos o scurta poveste:

Un vataf din palatul de pe strada Vasile Conta suna in tara:

  • de cati bani aveti nevoie pe Sport pana la sfarsitul anului?
  • 60 de mii.
  • trimiteti cerere pentru 80 de mii.
  • in regula.

Au trimis cerere de 80 de mii si au primit 30 de mii ! Au venit la imparatie sa intrebe de ce. Ne asteptam sa li se spuna ca au fost alte prioritati, ca a intervenit altceva. Dimpotriva, ministrul le-a spus ca nu stia de solicitare si ca la rectificare au dat bani inapoi pentru ca nu au reusit sa ii cheltuie !

Asa cum prevede art. 162 din Legea nr.62 / 2011 a Dialogului social pct (1) am “sesizat in scris angajatorul, … , despre aceasta situatie, precizand revendicarile angajatilor, motivarea acestora, precum si propunerile de soluţionare. Angajatorul este obligat sa primeasca si sa inregistreze sesizarea astfel formulata.

Conform pct (3) Angajatorul sau organizatia patronala are obligatia de a raspunde in scris sindicatelor sau, în lipsa acestora, reprezentantilor angajaţilor, in termen de doua zile lucratoare de la primirea sesizarii, cu precizarea punctului de vedere pentru fiecare dintre revendicarile formulate.

Asteptam asadar raspunsul conducerii MTS, iar surse din interiorul ministerului ne-au spus ca s-a cerut ca pană marti să fie formulate raspunsurile pentru solicitarile noastre, directiva fiind sa se gaseasca solutii de acceptare a celor mai multe.

Echipa SNST

 

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Raspunsuri / vacanta / negocieri

Share on facebook
Distribuie