„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Protest la stadionul Arcul de Triumf

Suporterii au ieșit în stradă

Fanii rugby-ului din România au protestat astăzi, în fața Stadionului „Arcul de Triumf”, nemulțumiți că arena a intrat în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului.
.
Până ca stadionul „Arcul de Triumf” să intre în procesul de modernizare, el se afla în administrația Federației Române de Rugby. Acum, Ministerul ar vrea să transforme zona într-un Complex Național, aspect care îi nemulțumește pe pasionații de rugby din România, dar și pe foștii și actualii jucători ai „Stejarilor”.
.
MTS și Federația își dispută Stadionul Arcul de Triumf
.
Recent, Ministerul Tineretului și Sportului a lansat proiectul de hotărâre de guvern privind trecerea stadionului Arcul de Triumf în administrarea exclusivă a MTS, fapt care i-a revoltat pe șefii din Federația Română de Rugby.
.
Comunicatul emis de cei din Federația Română de Rugby:
.
„Suntem de-a dreptul consternaţi de această poziţionare şi vom lua toate măsurile legale şi umane pentru a evita această nouă naţionalizare pusă la cale de MTS.
.
Îi asigurăm pe toţi cei care nu vor să ţină cont de documente şi de istoria de peste 108 ani, că nu vom capitula şi vom lupta pentru stadionul nostru.”
.
Comunicatul Ministerului Tineretului și Sportului:
.
În ultimele săptămâni, Ministerul Tineretului și Sporturilor a fost ținta unei serii de atacuri în legătură cu preluarea Stadionului “Arcul de Triumf” și intenția de a-l administra mai departe în acord cu obligațiile care îi revin, ca autoritate a statului român.
.
Revenim cu o serie de precizări asupra situației. Trebuie precizat că organizarea și funcționarea autorităților și instituțiilor administrației publice, statutul personalului din cadrul acestora, răspunderea administrativă, serviciile publice, precum și unele reguli specifice privind proprietatea publică și privată a statului sunt reglementate de Codul Administrativ.
.
În conformitate cu prevederile acestuia, entitățile care exercită dreptul de proprietate publică a statului sunt reprezentate de Guvern, prin ministerele de resort sau prin organele de specialitate ale administrației publice centrale din subordinea Guvernului sau a ministerelor de resort, după caz, pentru bunurile aparținând domeniului public al statului. (…)
.
Federația Română de Rugby a primit dreptul de folosință gratuită, pe o durată determinată. În pregătirea Campionatului European de Fotbal 2020, la care România participă în calitate de coorganizator, Stadionul “Arcul de Triumf” a fost inclus în programul de reabilitare la care țara noastră s-a angajat, ca atare această folosință gratuită a încetat, în virtutea interesului public legitim.
.
Nu există prevederi legale care să impună revenirea la situația anterioară retragerii folosinței gratuite asupra acestui obiectiv, dimpotrivă, interesul public legitim continuă să primeze.
.
O investiție de 37 de milioane de euro a fost realizată din banii contribuabililor români și europeni, cu scopul de a găzdui meciurile EURO2020.
.
Pe lângă renovarea terenului și a tribunelor, s-au realizat și facilități suplimentare, parte integrantă a acestui obiectiv: parcări subterane moderne, terenuri de antrenament, sală de conferințe, spații pentru oficiali, săli pentru presă, centru de medicină sportive, săli VIP, restaurant, muzeu, hotel pentru sportivi, spații tehnice, adăpost de protecție civilă. Investiția realizată a înzecit valoarea stadionului Arcul de Triumf, care s-a transformat dintr-un simplu stadion într-un centru sportiv complex. A devenit, astfel, un obiectiv nou, complet diferit de cel inițial.
.
Nu poate fi acceptată ipoteza ca o persoană juridică de drept privat, respectiv o singură federație sportivă să încerce să forțeze primirea dreptului unic de folosință gratuită asupra acestui centru sportiv și să obțină venituri de pe urma sa. O astfel de situație ar fi profund nedreaptă față de contribuabilii români și față de celelalte sporturi.
.
(…)De asemenea, publicul larg are același drept de a beneficia de această investiție. Ministerul Tineretului și Sportului sprijină sportul și sportivii români și nu poate accepta situația ca anumite persoane sau grupuri de interese să realizeze profit de pe urma unei investiții a statului. Scopul nostru este ca toate sporturile să aibă șanse egale, iar sportivii să fie recompensați în baza performanței.” sursa: Gazeta Sporturilor – GSP  video: youtube
.

Sindicatul Național Sport și Tineret: Protest la stadionul Arcul de Triumf