„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Programul de guvernare si problemele din Sport si Tineret

PROGRAMUL DE GUVERNARE 2018-2020 mentioneaza problemele din Sport:

……“federațiile sportive naționale au dificultăți din ce în ce mai mari să-și completeze loturile naționale cu sportivi bine pregătiți.  Numărul  antrenorilor  și  al  profesorilor antrenori din România, care sunt implicați în marea performanță sportivă este în continuă scadere. Marea majoritate au emigrat, pentru condiții mai bune de muncă și pentru recunoașterea socială a muncii lor, în raport  cu  activitatea  depusă. Cei mai mulți sportivi  de performanță și de mare performanță, la categoria tineret și seniori, abandonează performanța sportivă, cu mult înainte de a ajunge  la  capacitatea  lor maximă, din cauza lipsei unui sistem de integrare în societate bazat pe norme, reguli și predictibilitate.

Perioada lungă (7 ani), în care s-a suspendat dreptul la premiere și alte recompense, pentru rezultatele deosebite, ale sportivilor și antrenorilor, a dus și mai mult la accelerarea procesului de plecare din sistem, în special al tinerilor care practicau sportul de performanță.”

Programul de guvernare 2018-2020, Capitolul Tineret si Sport, pagina 259.

documentul poate fi descarcat de aici: document-2018-01-26-program-guvernare-2018-2020-guv-dancila

de fapt copy / paste din PROGRAMUL DE GUVERNARE 2017-2020, adica plecam tot de aici?….

               Trebuie intervenit urgent si pentru angajatii din federatiile sportive. Au fost uitati de Guvern care,  promitea in Programul de guvernare 2016, la Capitolul Politici publice în domeniul Muncii și Justiţiei Sociale,  pct 3. Salarii decente și motivante: “Creșterea medie a salariului pentru bugetari cu 20% in 2017”,  ori salariile celor care muncesc in federatii nu au crescut cu nici un procent! Ignorati au fost si angajatii cluburilor sportive universitare. Ar fi ramas la salariul minim si cei din unitatile subordonate MTS, daca nu ar fi rupt randul facand pasul in fata (MTS-ului).  Sfidati au fost si colegii nostri din casele de cultura ale studentilor subordonate MTS, care au sperat ca legea se va aplica si pentru ei, dar nu s-a aprobat – toti angajatii din unitatile organizatoare de concerte si spectacole au primit o crestere de 50%, mai putin cei din subordinea MTS.
                Primim sesizari cu referire la situatia celor cu jumatate de norma, salariu minim si un singur loc de munca: incepand cu 1 ianuarie, dupa trecerea contributiilor in sarcina angajatilor si plata acestora la nivelul unui salariu intreg, acestia cu cat raman in buzunar?…
                De aceea nu au raspunsuri la intrebarile despre salarizarea din Sport si Tineret incepand cu ianuarie 2018!? Asa se explica blocarea negocierilor MTS – SNST din decembrie? Propunerile noastre de modificare a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, in vederea eliminarii inechitatilor din salarizarea angajatilor MTS, trebuie scoase din sertarele in care au fost aruncate si trebuie rediscutate. Daca Guvernul a inteles inca din 2016 ca: “Perioada lungă (7 ani), în care s-a suspendat dreptul la premiere și alte recompense, pentru rezultatele deosebite, ale sportivilor și antrenorilor, a dus și mai mult la accelerarea procesului de plecare din sistem, în special al tinerilor care practicau sportul de performanță” – atunci inseamna ca asa nu se mai poate si ca MTS-ul trebuie sa gaseasca imediat solutii, sa inceapa prin a respecta statutul sau de minister in relatia cu unitatile subordonate si angajatii acestora.

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul Naţional Sindical – BNS –

SNST este partener  Praktiker România

Sindicatul Național Sport și Tineret: Programul de guvernare si problemele din Sport si Tineret