Acordarea Premiului Nobel pentru economie din acest an a adus argumente ce demontează un mit vechi de decenii potrivit căruia creșterea salariilor minime duce la pierderea de locuri de muncă
Sursa: CIS, BNS
Premiul a fost acordat lui David Card, Joshua Angrist și Guido Imbens pentru cercetările din anii 1990, care au demonstrat, empiric, că ideea promovată de economiștii conservatori conform căreia salariile minime mai mari înseamnă mai puține locuri de muncă nu se bazează pe stări de fapt concrete.
Secretarul general al Confederației Internaționale a Sindicatelor, Sharan Burrow, a declarat următoarele: „Acești câștigători ai premiului Nobel au demolat teoria nedovedită, dar influentă, conform căreia asigurarea unui salariu minim decent pentru lucrători înseamnă cumva pierderi de locuri de muncă. Cei care au promovat acea teorie mitică vreme de zeci de ani, precum și guvernele și instituțiile care au impus aceeași teorie, fără dovezi adecvate sau împotriva unor dovezi contrare, sunt responsabili pentru milioane și milioane de oameni care trăiesc în sărăcie.
Acest premiu este o acuză serioasă față de mulți economiști, în sensul că a durat vreo treizeci de ani pentru ca situația de fapt evidentă să primeze și să capete importanță față de o idee dăunătoare și nefondată. Într-un moment în care lumea are nevoie de cercetări științifice și bazate pe dovezi pentru a aborda o pandemie globală, și economia trebuie să se bazeze pe analize factuale mai degrabă decât pe speculații neinformate și ideologice prezentate drept sfaturi legitime de politică.
Asigurarea salariului minim prin procese legale sau negocieri colective este crucială pentru a pune capăt sărăciei, inversarea tendinței pe termen lung de scădere a cotelor veniturilor din muncă, cresterea cererii și construirea bazei pentru redresare – cu locuri de muncă, muncă decentă și reziliență – într-o lume din ce în ce mai inegală.”