Deși au trecut mai bine de doi ani de la înființarea unor ministere separate pentru Tineret și Sport, un aspect important rămâne încă nesoluționat: predarea – preluarea patrimoniului între cele două domenii.
Interes imobiliar deosebit, unii deschid ochii, alții ciulesc urechile…
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a intrat recent în scenă, exprimându-și interesul pentru o parte a acestui patrimoniu important (la capitolul, proprietăți, terenuri și imobile fostul MTS era clasat al doilea din guvern). Așadar, STS a manifestat dorința de a prelua în administrare anumite proprietăți destinate Tineretului. Această manevră de “predare-preluare prin fărâmițare” a stârnit numeroase întrebări cu privire la direcția în care se îndreaptă terenurile și clădirile care ar fi trebuit să servească exclusiv tinerilor și sportivilor.
Cererea STS: Dacă tot nu s-a făcut predarea-primirea de la ANS către MFTES, luăm noi o parte
Prin adresa nr. 288940/05.07.2023, STS a notificat Agenția Națională pentru Sport cu privire la dorința sa de a prelua o suprafață de teren de aproximativ 3.700 mp, împreună cu Corpul B și Corpul C dintr-un imobil situat în Cluj-Napoca. ANS nu se opune acestei solicitări, iar MFTES oferă acordul de principiu pentru transfer, așadar toate căile sunt deschise. Motivarea solicitării este elocventă, totul se reduce la paragraful de mai jos:
Când doi se ceartă, al treilea câștigă
Prin HG 911/2023, s-a aprobat trecerea unei părţi dintr-un imobil şi a două imobile, aflate în domeniul public al statului, din administrarea ANS, în administrarea STS.
Într-o perioadă în care imobilele și terenurile care formează patrimoniul aferent Tineretului sunt la Agenția Națională pentru Sport, iar Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a primit numai o parte din personalul care lucrează cu tinerii (CCS-uri), adică procesul de predare-preluare nu s-a concretizat, cum pot fi trecute secțiuni ale patrimoniului către o instituție care nu face parte din documentele procedurii de predare – primire? Cât de legală este procedura prin care părți din patrimoniul aflat în domeniul public al statului și în administrarea ANS, prin DJS Cluj, a trecut în administrarea STS? Cum de se schimbă destinația terenurilor și clădirilor alocate inițial tinerilor și sportivilor?
Guvernul a luat din patrimoniul destinat tinerilor:
-Teren în suprafaţă totală de 3.673 mp.
-C1 – corp B, bază de cazare construcţie cu regim de înălţime P+3E, cu structura de rezistenţă formată din cadre şi diafragme din beton armat, fundaţii de beton armat, planşee de beton armat, acoperiş tip terasă cu hidroizolaţie, cu suprafaţă construită la sol de 930mp, compusă din: parter, cu 17 camere, 18 băi, 1 vestibul, 3 magazii, 3 spălătorii, 1 uscătorie, 1 călcătorie, 1 C.T., 1 hidrofor, 1 birou, 2 holuri, 2 sas, 1 WC, 1 coridor, 1 casa scării, 1 casa scării + hol, 1 windfang; etaj 1, cu 29 camere, 28 băi, 1 coridor, 2 casa scării, 1 balcon; etaj 2, cu 28 camere, 28 băi, 1 coridor, 2 casa scării, 1 balcon; etaj 3, cu 28 camere, 28 băi, 1 coridor, 2 casa scării, 1 balcon mp;
-C2 – corp C, bază de cazare construcţie cu regim de înălţime P+3E, cu structură de rezistenţă formată din cadre şi diafragme din beton armat, fundaţii de beton armat, planşee de beton armat, acoperiş tip terasă cu hidroizolaţie, cu suprafaţă construită la sol de 554mp, compusă din: parter, cu 1 corp de legătură, 1 casa scării, 4 holuri, 1 grup sanitar, 1 sală multifuncţională, 1 bucătărie, 1 depozit, 4 camere, 3 băi; etaj 1, cu 12 camere, 1 oficiu, 12 băi, 11 holuri, 1 debara, 1 balcon, 1 coridor, 2 casa scării; etaj 2, cu 12 camere, 1 oficiu, 12 băi, 11 holuri, 1 debara, 1 balcon, 1 coridor, 2 casa scării; etaj 3, cu 12 camere, 1 oficiu, 12 băi, 11 holuri, 1 debara, 1 balcon, 1 coridor, 2 casa scării.
Concluzie: liber la terenurile și clădirile fostului MTS
Startul a fost dat, s-a creat precedentul și de acum totul este posibil. Oricine poate cere bucăți din patrimoniul fostului Minister al Tineretului și Sportului și toți cei cu antenele bine întinse vor putea primi. Așa se explică de ce în an preolimpic s-a decis desființarea ministerului, rămas între două instituții, patrimoniul poate fi mai ușor de înstrăinat și urmele se pot pierde mai ușor. Rămâne de văzut cine va fi beneficiarul final al acestui proces început în 2021 și ce va mai rămâne pentru copii, tineri și sportivi, din tot patrimoniul dedicat cândva acestora prin tabere, centre de agreement, terenuri și baze sportive.
HG-911-2023-privind-actualizareaNF-104
*Devenim prioritate prin atitudine!
Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –
SNST contact: 0784.116.973
office@snst.ro / www.snst.ro