„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

O nouă Ordonanta Militară. Restrictii noi, amenzi mai mari

În România numărul celor  infectați  cu virusul COVID-19 a ajuns la 1815, iar al celor decedați  la 43, aceasta a determinat autoritățile să vină cu noi măsuri în vederea prevenirii extinderii pandemiei și astfel a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial Ordonanța militară nr. 4/2020   care are următoarele prevederi:

  • Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței este permisă și în afara intervalului orar 11.00-13.00 dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală,  folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat. Circulația persoanelor prevăzute la alin.(1), în afara locuinței este permisă și în intervalul orar 20.00 – 21.00, dacă aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/gospodăriei. Declarația pentru acest interval orar nu este necesară atunci când deplasarea se face în acest scop.
  • S-a stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, dacă încalcă regulile izolării, intră direct în carantină, cu condiția în care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile. Cei care nu respectă carantinarea vor intra încă 14 zile în carantină din momentul depistării, suportând și ei toate cheltuielile aferente carantinării.
  • Conducătorii auto care intră în țară cu mașini de peste 2.4 tone au la dispoziție 3 opțiuni: fie angajatorul le asigură un loc unde să se izoleze între curse, fie se izolează la domiciliu, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații de carantinare, la cerere, pentru a proteja familiile șoferilor.
  • Se instituie pentru o perioadă stabilită de angajator, măsuri de izolare preventivă pentru personalul care ocupă funcții esențiale în producerea, distribuția de gaze naturale și petrol.
  • Pentru a proteja cetățenii care locuiesc în blocuri, s-a stabilit în articolul 8 ca autoritățile locale, începând din 31 martie, vor monta dispozitive dezinfectante pe scara blocului și vor face dezinfecții periodice. Pentru a ajuta personalul sanitar, s-a stabilit că ministerele cu rețea sanitară proprie și autoritățile locale cu spitale proprii vor asigura la cerere spații hoteliere pentru repaus pentru cadrele medicale. Măsura intră în vigoare pe 31 martie.
  • În perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, la gaze naturale, salubritate carburați și apă nu vor mai putea să crească peste nivelul înregistrat la data emiterii prezentei Ordonanțe.
  • Interdicția privind circulația persoanelor în grupuri de 3 se aplică doar circulației pietonale.
  • Accesul maritim se va desfășura fără restricții, cu respectarea prevederilor legale. Este interzis accesul marinarilor dacă nu dispun de echipament de protecție.

Observăm că nu avem voie pe stradă mai mult de 3 persoane (în deplasarea pietonală), dar în autobuze și în celelalte mijoace de transport în comun nu se aplică aceste reguli.

Vă recomandăm să respectați cu strictețe prevederile Ordonanțelor militare și toate recomandările autorităților, pentru sănătatea dvs. și a celor din jur, dar și pentru a evita amenzile anunțate. Conformați-vă și cu privire la documentele obligatorii în cazul în care ieșiți din casă.

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: O nouă Ordonanta Militară. Restrictii noi, amenzi mai mari