„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Sportul si Tineretul au nevoie de sprijin. Apel catre Parlamentul Romaniei

Sportul si Tineretul au nevoie de sprijin. Apel catre Parlamentul Romaniei

Sportul si Tineretul sunt printre domeniile cele mai grav afectate de pandemie, instaurarea starii de urgenta si ordonantele militare au dus la suspendarea pregatirii sportivilor si oprirea activitatilor pentru tineri.

Sindicatul National Sport si Tineret solicita Parlamentului Romaniei sa sprijine salariatii din Ministerul Tineretului si Sportului, unitatile subordonate si federatiile sportive nationale pe toata perioada Starii de urgenta care, pentru noi, a insemnat suspendarea activitatilor, masura luata cu scopul reducerii riscurilor de infectare cu SARS-Cov-2.

Salariații din Sport si Tineret au cele mai mici salarii din intreg personalul bugetar, iar o eventuala reducere a veniturilor in urma aplicarii unor masuri de somaj tehnic, scurtarea programului de lucru sau concedii fara plata pe termen scurt si mediu, ar  duce la imposibilitatea de a asigura un trai decent pentru noi si familiile noastre.

In aceste conditii este nevoie de sustinere a personalului din  Sport si Tineret, care nu poate depasi o asemenea perioada cu reduceri suplimentare ale veniturilor, nivelul actual este la limita suportabilitatii, necesarul minim fiind asigurat si asa cu greu de la o luna la alta.

Daca in educatie, imediat dupa suspendarea cursurilor si a celorlalte activitati, salariatii au primit in scris asigurari (adresa) din partea ministrului ca nu le vor fi afectate drepturile salariale pe perioada pandemiei, in domeniul nostru lucrurile au stat cu totul altfel. Ministerul tineretului si sportului a trimis in teritoriu numai adrese si decizii prin care a solicitat aplicarea masurilor de restrangere a activitatii si suspendare a pregatirii, fara a transmite masuri de protectie a veniturilor celor care muncesc in subordinea sa.

In urma refuzului MTS de a sustine subordonatele si interesele salariatilor din Sport si Tineret, SNST s-a adresat Parlamentului, unde a gasit sprijin imediat. Astfel, in baza solicitarii noastre, senatorul Bogdan Matei a initiat un “Proiect de Lege pentru acordarea unor facilitati in domeniul tineret/sport, pe perioada Starii de urgenta” si l-a inaintat catre Biroul Permanent al Senatului cu propunerea de a fi dezbatut si adoptat in regim de urgenta. Proiectul a fost semnat imediat de senatorul Preda Radu Cosmin si deputalul Stefan Ovidiu Popa:

Textul propus contine urmatoarea prevedere: „Drepturile salariale ale angajatilor din aparatul central al Ministerului Tineretului si Sportului, unitatile subordonate acestuia si din federatiile sportive nationale nu vor fi afectate ca urmare a masurilor dispuse cu privire la suspendarea  activitatilor din domeniul tineret si sport.”

De asemenea, sunt propuse masuri pentru sustinerea activitatii unor structuri sportive, a sportivilor si  federatiilor sportive nationale care pregatesc loturi pentru Jocurile Olimpice:

  • suspendarea platii chiriei pentru o perioada de 9 luni de zile pentru structurile sportive,
  • asigurarea sprijinului financiar pentru o perioada de 9 luni de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi in vederea sustinerii chiriei pentru structurile sportive, altele decât cele aflate în subordinea Ministerului Tineretului si Sportului.
  • antrenorii si intregul staff tehnic beneficiaza in continuare de indemnizatie de lot si alte drepturi ce decurg din calitatea de membru lot national pentru toate categoriile de personal.
  • achizitionarea de aparatura sportiva in vederea pregatirii individuale a fiecarui sportiv membru al lotului la domiciliu pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021
  • achizitia de programe software privind comunicarea între staff -urile tehnice si sportivii calificati la Jocurile Olimpice, in vederea indrumarii si asigurarii suportului tehnic si logistic acestora, în conditiile pregatirii la domiciliu.

Ii multumim domnului senator Bogdan Matei, ministrul tineretului si sportului 2018-2019, pentru initiativa de sprijinire a salariatilor si sportivilor, pentru implicarea si interesul acordat in aceasta perioada grea prin care trecem cu totii. Urmarim etapele pe care le va parcurge documentul si va tinem la curent cu stadiul acestuia.

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Sportul si Tineretul au nevoie de sprijin. Apel catre Parlamentul Romaniei