„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

(Ne)profesionistii MTS gafeaza din nou!

(Ne)profesionistii MTS gafeaza din  nou!

In ultima perioada primim tot mai multe sesizari cu privire la adresele, deciziile si solicitarile trimise de MTS in tara si am decis sa le facem publice, sa aratam cum este gestionat de fapt domeniul si sa cerem clarificari. Redam mai jos o noua situatie asa cum a fost primita de SNST:

“Rog Sindicatul Național Sport și Tineret să intervină pe lângă conducerea Ministerului Tineretului și Sportului pentru clarificarea situației privind adresa MTS nr.3099 din 26.03.2020, transmisă către federațiile naționale, referitoare la măsurile privind susținerea cluburilor sportive care și-au întrerupt activitatea pe perioada stării de urgență. (OUG 30/18.03.2020, art. XV, alin (2).

În urma primirii acestei adrese din partea MTS federațiile naționale au transmis cluburilor afiliate solicitarea de a raporta urgent numărul de contracte individuale de muncă și contracte de pregătire sportivă. Am identificat două probleme care necesită o rapidă clarificare din partea MTS, altfel existând posibilitatea raportării unui număr eronat de cluburi sportive:

1. Federațiile nu au specificat cluburilor afiliate că raportarea numărului de contracte să se facă EXCLUSIV pentru disciplina sportivă pe care o reprezintă acea federație!
În adresele pe care le-am primit pana acum la club toate federațiile solicitau “TOATE contractele individuale de muncă sau de pregătire sportivă”. Vă asigur că exact așa au înțeles și cluburile, iar dacă se vor raporta în acest mod, numărul de contracte la nivel național se vor multiplica de N ori!

2. Această măsură aprobată prin OUG 30/18.03.2020, art. XV, alin (2) NU SE REFERĂ LA CLUBURILE SPORTIVE DIN SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT (CSS-uri si LPS-uri). Motivul clar este următorul:
– Unitățile de învățământ, deci nici CSS-urile și LPS-urile, NU AU SUSPENDAT temporar contractele de muncă pe perioada stării de urgență, iar contracte de pregătire sportivă încheiate cu elevii-sportivi știm bine că NU EXISTĂ în învățământ! Ministerul Educației Naționale a făcut precizări clare că drepturile salariale pentru personalul din învățământul preuniversitar (didactic, didactic auxiliar, nedidactic) nu vor fi afectate de măsurile dispuse privitor la suspendarea cursurilor. (Adresa MEC 79/10.03.2020). Profesorii si antrenorii din cadrul CSS-urilor și LPS-urilor își iau în continuare salariile! Motiv pentru care nu au cum să primească acel sprijin de 75% din bugetul de șomaj!

Pentru unitățile de învățământ cu program sportiv suplimentar (CSS-uri) sau integrat (LPS-uri) s-ar putea lua în calcul, eventual, doar prevederile art X alin (10) din OUG 29/18.03.2020, privind amânarea la plată a serviciilor de utilități și chirie sediu. Dar, este puțin probabil, atâta timp cât aceste cheltuieli sunt asigurate din bugetul de stat, prin MEC și ISJ-uri.

PS: Am întâlnit în adresa unei federații (nu dau nume) și o precizare care, recunosc, m-a pus pe gânduri!
O redau aici : “Precizare referitor la CSS/LPS: va rugam sa precizati, in cazul contractelor individuale de munca, daca acestea sunt incheiate cu structura sportiva (css/lps) sau cu unitatea de invatamant”
Păi dacă nu știm nici acum că CSS-urile și LPS-urile SUNT TOT UNITĂȚI DE ÎNVĂȚĂMÂNT ….?

Cu deosebit respect,
Director Clubul Sportiv Școlar Călărași
prof. Marius Tătaru”

Solicitam asadar MTS sa revina cu clarificarile necesare. De asemenea, cerem ministerului sa renunte la acest obicei de a trimite solicitari federatiilor si subordonatelor cu astfel de termen imposibil pentru raspuns, adresa de mai sus a fost trimisa la ora 10.25 cu termen pana la ora 12.30.
.
Echipa SNST

Sindicatul Național Sport și Tineret: (Ne)profesionistii MTS gafeaza din nou!