„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Notificare

Perioada de acomodare a noii conducerii dureaza prea mult si am luat decizia sa actionam, nu putem astepta la nesfarsit. Sesizata cu privire la mai multe incalcari ale drepturilor salariatilor, conducerea ministerului nu a reactionat in nici un fel, timp de sase luni.Intial am crezut ca nu cunosc situatia si i-am informat, am vazut ca amana si am protestat in strada, apoi am inteles ca nu stiu si ne-am oferit sa le aratam, acum am inteles ca nu vor si ii vom obliga.

          Sindicatul National Sport si Tineret solicita Ministerului Tineretului si Sportului                             pontaj real pentru salariatii din subordinea sa.

Stare de fapt: Activitatile de Tineret si Sport organizate de MTS prin unitatile subordonate si federatiile sportive nationale se desfasoara ilegal din punct de vedere al pontajului personalului, munca din zilele de sambata si duminica nu este inregistrata. In cele mai multe dintre unitati, pontajele arata la fel: luni – vineri: 8 ore/zi; sambata – duminica: 0 ore, iar actiunile se desfasoara, de regula, sambata si duminica. Atunci au loc cele mai multe competitii sportive, activitati de tineret, spectacole si concerte organizate de casele de cultura ale studentilor. Complexurile si taberele au program nonstop. Toate astea cu directive de la centru.

ROLUL ȘI FUNCȚIILE MTS  (conform Regulamentului de organizare si functionare – extrase):

  • supravegheaza si controleaza respectarea de catre structurile sportive a dispozitiilor legale in vigoare si a prevederilor cuprinse in statutele si in actele de constituire a acestora;
  • asigura urmarirea aplicarii si controlul respectarii legilor si a celorlalte acte normative din domeniile tineretului si sportului;
  • coordoneaza si avizeaza desfasurarea activitatilor din bazele proprii;
  • organizeaza direct sau prin unitatile din subordine activitati de agrement, tabere nationale, tabere de odihna, tabere sociale, tabere tematice pentru copii, 11 studenti si tineri, precum si tabere pentru persoane cu nevoi speciale si tabere pentru olimpici;
  • organizeaza si sustine activitati sportive si evenimente in vederea promovarii programelor de sport;
  • asigura organizarea si administrarea centrelor de agrement;
  • supravegheaza si controleaza respectarea de catre structurile sportive a dispozitiilor legale in vigoare si a prevederilor cuprinse in statutele si in actele de constituire a acestora.

Inteleasa gresit si preluata partial, sintagma: “ orele suplimentare se vor compensa doar cu timp liber corespunzator” s-a ajuns in situatii umilitoare si insuportabile de catre salariatii care desfasoara activitate cu mult peste durata normala a timpului de lucru, fara a le fi compensate orele suplimentare cu timp liber platit sau, dupa caz, in lipsa acestei compensari, fara a le fi achitate aceste perioade de munca suplimentara, in timpul repausului saptamanal sau in timpul sarbatorilor legale. Ce nu au inteles sefii din MTS este ca lipsa de personal din Sport si Tineret face imposibila compensarea muncii suplimentare cu timp liber corespunzator si atunci trebuie platita. Asa ca a fost mai simplu sa se transmita in teritoriu “pontaj Luni – Vineri: 8 ore,  Sambata si Duminica: O ore”.

Pasivitatea (in unele cazuri, directivele directe sau indirecte) organelor de conducere de la nivelul Ministerului a (au) condus la neevidentierea activitatii reale, a timpului efectiv de lucru in care salariatii aflati in coordonarea si subordonarea indirecta a Ministerului isi desfasoara activitatea, fapt care, in mod implicit, a condus la prejudicierea drepturilor si intereselor acestora.

                                SNST a cerut MTS sa emita instructiuni catre toate unitatile subordonate                     in vederea intocmirii pontajelor reale.

 

Solicitarea este ca in termen de 30 de zile calendaristice de la data prezentei, sa ne fie comunicate masurile/dispozitiile reale si efective luate de catre conducerea ministerului pentru evidenta timpului efectiv de munca al fiecarui salariat din cadrul unitatilor descentralizate, precum si masurile/dispozitiile luate de catre MTS pentru inregistrarea la angajator a acestor evidente.

In cazul in care nu vor intreprinde nicio masura si nu vor dispune in niciun fel cu privire la rezolvarea acestor probleme, ne vom adresa inspectoratelor teritoriale de munca pentru realizarea controlului tematic la unitatile descentralizate, precum si instantelor de judecata pentru recunoasterea si achitarea drepturilor cuvenite fiecarui salariat.

Echipa SNST

 

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul Naţional Sindical – BNS –

SNST este partener PRAKTIKER ROMÂNIA

Sindicatul Național Sport și Tineret: Notificare

Distribuie