„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

MTS obligat în instanță să arate cum împarte bugetele

Ministrul refuză și face recurs

În urma solicitărilor primite de la membri cu privire la clarificarea modului de acordare a bugetelor în Sport și Tineret, SNST a cerut ministerului unele situații pe baza atribuțiilor MTS de a repartiza bugetul pentru activitatea aparatului central, a instituţiilor din subordinea sa și a federaţiilor sportive naţionale. Totul a pornit de la faptul că tot mai mulți s-au arătat nemulțumiți de felul în care Ministerul Tineretului și Sportului alocă bugetele, fără criterii, fără obiective, fără a ține cont de performanțe, fundamentare sau consultare.

Având în vedere faptul că ministerul a refuzat să ne răspundă ne-am adresat instanței de judecată care, așa cum era de așteptat, a dispus în favoarea comunicării documentelor de interes public – click aici.

“Admite în parte cererea formulată de reclamanta Sindicatul Naţional Sport şi Tineret în contradictoriu cu pârâta Ministerul Tineretului şi Sportului. Obligă pârâta să îi comunice reclamantei informaţiile de interes public”…

Se pare că am deranjat conducerea MTS în încercarea noastră de a clarifica normele privind fundamentarea, acordarea și justificarea banilor publici;  solicitarea noastră a făcut referire, printre altele, la:

 • Bugetele alocate unităților din subordine,
 • Bugetele alocate federațiilor sportive nationale,
 • Notele de fundamentare aprobate pentru fiecare instituție din subordinea sa, precum și pentru fiecare federație sportivă națională în parte, documente elaborate, întocmite și supuse aprobării de către comisia constituită în scopul repartizării creditelor bugetare către acestea,
 • Ordinele privind constituirea comisiilor la nivelul ordonatorului principal de credite MTS privind fundamentarea și justificarea creditelor bugetare alocate pentru fiecare unitate din subordine și pentru federațiile sportive naționale,
 • Ordinul emis de către ordonatorul principal de credite privind criteriile prin care au fost alocate bugetele unităților din subordine, respectiv federațiilor sportive naționale,
 • Nota de fundamentare a Ministerului Tineretului și Sportului transmisă Ministerului Finanțelor Publice privind solicitarea alocării bugetare,
 • Ordinul emis de către ordonatorul principal de credite privind criteriile prin care au fost alocate sumele unităților din subordine, respectiv federațiilor sportive naționale,
 • Nota de fundamentare a Ministerului Tineretului și Sportului transmisă Ministerului Finanțelor Publice privind solicitarea alocării bugetare.

După hotărârea dată de Tribunalul București conducerea ministerului a refuzat în continuare să comunice documentele. A fost mobilizată echipa de avocați, consilieri și juriști și au făcut apel arătând că nu sunt de acord cu decizia Tribunalului. O posibilă explicație privind refuzul de a ne transmite documentele privind alocarea bugetelor este aceea că MTS nu deține, nu a întocmit aceste documente, ceea ce poate confirma zvonurile privind felul în care se acordă bugetele de către Ministerul Tineretului și Sportului.

 • Puteți adăuga comentarii la articol folosind orice nume / email (de exemplu: nume – sindicat,  e-mail – snst.contact@yahoo.com).

 

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: MTS obligat în instanță să arate cum împarte bugetele

7 răspunsuri

 1. Nu pot sa arate documentele cerute pentru ca nu le au. Totul este facut pe genunchi.

 2. Adica o institutie de drept public , care gestioneaza bani publici , refuza sa faca publice informatii la care trebuie sa aiba acces toti cei interesati . Ceea ce a solicitat SNST sunt informatii publice asa cum sunt ele definte de legea 544/2001.
  Este de neinteles cum ,an de an , guvernare dupa guvernare se perpetueaza in MTS politica de ,,noi” (cei din minister ) si ,,ei ” (salariatii din sistem) . Parca am fi dusmani si nu colegi care tragem in aceeasi barca .
  Incredibil !

 3. Este o nebuloasa totala cu aceste bugete… Judecand doar ca de la inceputul anului cand s-au alocat bugetele catre federatii , subordonate , cluburi, etc, nu se stia de virusul SARS-COV-2, banii s-au alocat pentru o lista de cheltuieli si de activitati,care din februarie pana in iulie (5 luni) sportivii nu s-au antrenat, competitii nu au fost, tabere nu s-au mai organizat…. Eu nu stiu (nu sunt din acest domeniu) dar acesti bani nu am auzit sa se fi intors inapoi, si sa fie redistribuiti corect catre alte necesitati in sistem.

 4. Nu este nicio nebuloasa. Este pur și simplu o încălcare a legii.