„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

MTS are sauna la etajul 8

Update 2.1:

MTS continua sa isi bata joc de proprii salariati dar si de banii publici

Astazi, luni 1 iulie, pe fondul arsitei din Bucuresti, colegii de la etajul 8 au avut parte de aceleasi conditii: 40 de grade!

Sefii s-au folosit de sesizarea sindicatului si au achizitionat, in regim de urgenta, inca doua aparate de aer conditionat. In loc sa aduca o firma care sa repare aparatul existent ei au decis sa cumpere altele noi.

Management defectuos

Partea proasta este ca problema nu s-a rezolvat – aparatele sunt scumpe, sunt bune, dar nu functioneaza! Este vorba de aparate de genul celor care se folosesc in corturi, la nunti si botezuri; pana la sfarsitul programului cu publicul, nu au putut fi puse in functiune. Problemele cu climatizarea sunt semnalate si la alte etaje. Lipsa unui contract de mentenanta cu o firma specializata a facut ca in birourile din minister sa ne lovim de imagini penibile: sticle si bidoane de plastic in care curge condensul, fire electrice atarnate, apa care ajunge pe dosare si cartoane lipite cu scotch. La cele mai multe aparate s-au facut tot felul de improvizatii si au ajuns un real pericol pentru cei care le folosesc.

Masuri luate pe genunchi, obligatii legale nerespectate

A fost agitatie mare astazi, in minister, pe aceasta tema. S-au cautat vinovatii si au scotocit dupa  aparatura A/C.  Ar fi fost bine daca reuseau sa citeasca cu atentie, pana la capat, tot ce le-am transmis. Asa ar fi inteles ca aveau obligatia, ca in cazul in care nu pot asigura conditiile necesare, sa ia masura reducerii programului si sa ofere apa minerala salariatilor.

…………………..

Update:

In urma sesizarii SNST de ieri, 27 iunie, Corpul de control al ministrului tineretului si sportului s-a autosesizat. Flaviu Butnaru, consilier superior in cadrul CC-MTS:

Într-un comunicat al Sindicatului Național Sport și Tineret apărut în “spațiul public”, material în care se fac referiri la situații privind climatizarea și starea tehnică a lifturilor, conducerea SNST face, în final, următoarea recomandare:

“Solicitam public Corpului de control al ministrului tineretului si sportului sa se autosesizeze si sa demareze o verificare privind cazul de fata. De asemenea, solicitam in baza Legii nr.544/2011 documentele din ultimele sase luni, referitoare la reparatiile, reviziile și cheltuielile privind lifturile din MTS si la achizitia / reparatia aparatului de aer conditionat de la Registrul sportiv”.

Răspundem, pe această cale domnului Andy Nagy, confirmând faptul că ne-am autosesizat.
Situația reclamată de dumneavoastră, rămânând în atenția instituției noastre.
Vă mulțumim pentru operativitatea cu care am fost sesizați și vă asigurăm de întreaga considerație.

SNST solicita rezolvarea situatiei in cel mai scurt timp.

……………………..

La etajul 8 din MTS, in birourile de la Registrul Sportiv, temperatura depaseste  limita suportabilitatii, aparatele de aer conditionat nu functioneaza, salariatii fiind obligati sa isi desfasoare activitatea intr-un adevarat cuptor. Desi situatia treneaza de mai multe luni, si s-a acutizat in aceste zile cand temperatura din birouri s-a apropiat de 40 grade, sefii par a fi incapabili sa rezolve aceasta problema.

Sigur, dezinteresul sefilor este justificat probabil si de faptul ca in birourile lor, temperatura nu depaseste 19 grade. Din acest motiv, daca va citi acest material si ministrul, cu toate ca sunt multe etaje de la 8 la 1, ii solicitam ca pana la rezolvarea acestei situatii sa faca un schimb de locuri si sa se mute în locul colegilor nostri.

Sauna de la Registrul sportiv – program cu publicul: Luni, Marţi și Joi intre 09.00 si 13.00

In stilul romanesc, s-a pornit aerul conditionat din sala de sedinte, care insa este mult prea departe de locul unde colegii nostri lucreaza. Chiar daca se asteapta cateva ore sa se raceasca intai sala mare, aerul conditionat nu ajunge pana in a doua camera de la Registru sportiv, acolo unde se lucreaza in arhiva.

Iarna in birouri e mai frig ca afara

Sesizari referitoare la defectiunile instalatiei de climatizare exista inca din iarna, cand aceeasi colegi lucrau cu gecile pe ei. Dar indiferenta conducerii a persistat si atunci.

Prin adresa nr. 98 / SNST / 27.06.2019  sindicatul a solicitat ministerului sa intervina de indata pentru rezolvarea situatiei de la etajul 8, aratand ca: “pentru prevenirea imbolnavirilor profesionale determinate de munca la temperaturi extreme, angajatorul este obligat sa asigure conditii pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor. Masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca trebuie stabilite de comun acord cu sindicatul, astfel incat activitatea sa se desfasoare in conditii optime pentru sanatatea si securitatea in munca a lucratorilor” (OUG nr.99 / 2000 cu modificarile si completarile ulterioare).

Asigurarea ventilatiei la locurile de munca sau/si asigurarea apei minerale 2-4 litri de apa si reducerea programului sunt masuri minimale pentru ameliorarea conditiilor de munca in perioada caniculara. Nerespectarea de catre angajator a dispozitiilor legale in materie constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 1.500 – 2.500 de lei. Urmeaza sa sesizam Inspectia muncii pentru a constata si sanctiona angajatorul pentru ca nu asigura salariatilor conditii pentru protejarea dreptului la securitate si sanatate in munca si nu ia masurile specifice ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme.

Lifturile MTS functioneaza rar si sunt mereu in reparatie

Ministerul are probleme si cu lifturile care sunt mai mult defecte,  salariatii ministerului, ai federatiilor, dar si persoanele din afara ministerului fiind nevoite sa care pe scari dosarele si materialele necesare. Insumate, orele in care functioneaza lifturile nu depasesc 16 ore saptamanal, in rest fiind blocate, oprite, defecte, in reparatie sau in revizie.

Directia Investitii si achizitii publice / Serviciul Patrimoniu – management defectuos / interes pentru reparatii fara finalitate

Initial s-a crezut ca nu sunt bani pentru reparatii / achizitii, dar semnele de intrebare au inceput sa apara atunci cand achizitia unui nou aparat de aer conditionat nu a rezolvat problema, iar reparatiile contractate nu au avut efect. Ne intrebam cum de nu beneficiaza de garantie aparatele de aer conditionat cumparate si de ce se tot platesc bani pe reparatii daca lifturile nu merg, cine semneaza facturile de prestari servicii fara sa isi asume receptia acestora?

Solicitam public Corpului de control al ministrului tineretului si sportului sa se autosesizeze si sa demareze o verificare privind cazul de fata. De asemenea, solicitam in baza Legii nr.544/2011 documentele din ultimele sase luni, referitoare la reparatiile, reviziile și cheltuielile privind lifturile din MTS si la achizitia / reparatia aparatului de aer conditionat de la Registrul sportiv.

Echipa SNST

 

Sindicatul Național Sport și Tineret: MTS are sauna la etajul 8