„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Nimic despre oameni și nici o grijă pentru locurile de muncă!?

Ministerul Tineretului și Sportului nu este interesat de cei care muncesc în subordinea sa, altfel nu putem înțelege declarațiile din ultima perioada. Ieri, la Arad, ministrul tineretului și sportului s-a referit numai la baza materială, fără să amintească nimic de oameni: “toate taberele din ţară, aproximativ 500, vor trece la consiliile judeţene până în 2020, în cadrul procesului de descentralizare, pentru că ministerul nu are bani suficienţi pentru a le reabilita…”  sursa: www.dcnews.ro / articol complet: https://www.dcnews.ro/taberele–transferate-la-consiliile-judetene–bogdan-matei–asta-inseamna-descentralizare_655213.html /   grafica: Frits Ahlefeldt.

Toate comunicatele fac referire la imobile, programe și legi, dar nu se spune nimic despre oameni și despre siguranța locurilor de muncă. Nu se vorbește despre soarta celor care muncesc în Sport, Tineret și Tabere, ca și cum aceștia nu ar exista! Angajații uitați de Guvern la majorările salariale din ultimii ani, sunt inexistenți și acum, în proiectul descentralizării. Toți cei care slujesc MTS-ul de zeci de ani sunt abandonați, munca și eforturile depuse sunt uitate, iar teama lor cu privire la viitor este sfidată.

Nu se spune nimic nici despre nivelul de interventie a aparatului central în zona locală și nici dacă există un mecanism de control postdescentralizare privind respectarea programelor asumate. Nu se stabilește nici obligativitatea alocării unor bugete care ar reuși să acopere necesarul.

La nivel declarativ s-a mărit numărul locurilor în tabere, în realitate multe dintre unități (aflate în paragină), refuză seriile de copii și tineri din cauza lipsei de personal. Guvernul, prin OUG nr.114/2018, a tăiat și una dintre sursele de forță de muncă pentru unitățile subordonate: zilierii. Externalizarea serviciilor este imposibilă în condițiile bugetului drastic redus, iar rezultatul va fi inchiderea multor tabere și centre de agrement.

Deși procesul descentralizării competențelor ar trebui să fie un mecanism complex care să antreneze diverse autorități, organizații, funcționari responsabili, competenți și empatici, nu DOAR autoritățile publice locale, la noi, descentralizarea se asociază cu un mecanism ascuns de natura punitivă și amenințătoare.  Consultarea este zero, responsabilitatea asumată față de factorul uman, față de resursa umană este zero, nu se urmează un model optim, o viziune, ci se are în vedere doar dezmembrarea patrimoniului MTS. Autoritățile publice locale nu oferă nici o garanție că ar avea acele competențe și resurse care îi lipsesc acum ministerului pentru gestionarea optimă a acestor baze.

Descentralizarea trebuie făcută cu păstrarea destinației imobilelor transferate către autoritățile locale, precum și cu transferul corect al competențelor, astfel încât activitățile de sport, tineret și tabere să fie îmbunătățite prin deciziile celor care vor prelua și nu blocate definitiv după predarea lor de către MTS. Procesul este iminent și va fi făcut mai devreme sau mai târziu, dar felul în care se procedează arată că cineva vrea să distrugă MTS-ul. De fapt vor să scape de oameni, interesul și negocierile sunt numai în zona proprietăților direcțiilor pentru sport și tineret.

Documentele încheiate între minister și sindicat conțin unele prevederi cu referire la descentralizare, iar membrii organizației sunt acoperiți în cazul unor schimbări care pot să apară peste noapte. Totuși, grija față de locurile de muncă trebuie să fie obligația permanentă a angajatorului și sunt necesare răspunsuri concrete la întrebările pe care SNST le adresează MTS-ului: când și în ce condiții se va face transferul? cum vor fi preluați salariatii și cât timp vor fi păstrate locurile de muncă? 

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Nimic despre oameni și nici o grijă pentru locurile de muncă!?