„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Memorandum. Principiile noii legi a salarizării

Propunerile ministerelor în 30 de zile

Guvernul a adoptat Memorandumul prin care sunt implementate principiile noii legi a salarizării din sectorul public:
  • Reanalizarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare, cu respectarea raportului de 1 la 12, dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de bază, și înmulțirea coeficienților cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare de 2.300 lei;
  • Grile de salarizare pentru administrația locală;
  • Sporuri plafonate la 20% din salariul de bază, la nivel individual;
  • Revizuirea sistemului de acordare a sporurilor:
  • Sporurile pentru condiții de muncă la care expunerea este aceeași, indiferent de funcția deținută, trebuie să se acorde în cuantum fix, ca spor de până la 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată;
  • În urma unei analize a sistemului de sporuri, vor fi menținute doar cele relevante.
  • Spor de performanță lunar, pentru angajații cu rezultate deosebite.
„Salariul în plată de bază să fie același pentru toată lumea. Este inadmisibil ca pe o lege să ai unii angajați în sistemul public plătiți la nivelul de salarizare din 2019 și alții la un nivel de salarizare posibil în 2022”, Raluca Turcan – ministrul muncii.
Sunt multe nemulțumiri față de măsurile adoptate de actualul executiv care nu a respectat Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și nu a mărit veniturile începând cu 1 ianuarie 2021, iar acum, prin aceste schimbări sunt preconizate tăieri. Totuși, Guvernul promite că, prin aplicarea acestor principii, niciun venit nu va scădea, dimpotrivă:
  • Vor crește acele salarii care au fost mult lăsate în urmă prin inechitățile legislației adoptate în trecut;
  • Salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă și vor fi în corelație cu eficiența instituțiilor publice.
  • Sporurile vor reflecta efortul deosebit sau performanța, ele nu vor mai fi doar o modalitate mascată de a crește salariile.

Memorandum pentru noua lege a salarizării

SNST solicită MTS să convoace grupul de lucru minister-sindicat în vederea stabilirii punctelor de vedere și propunerilor necesare completării legislației privind salarizarea în Sport și Tineret, prin modificările preconizate vor putea fi înlăturate multe dintre inechitățile salariale ale domeniului de activitate.

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Memorandum. Principiile noii legi a salarizării