Ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse – MFTES îi ține fără salarii pe directorii numiți la Direcțiile Județene pentru Familie și Tineret. Situația este neschimbată din luna iulie, de atunci nimeni nu are soluții, nu face nimic și nu se gândește că sunt oameni care de trei luni nu au primit niciun ban.
Din cauza incompetenței celor care au demarat greșit procedura de despărțire a celor două domenii, Tineret și Sport, documentele pentru unele unități au fost întocmite nelegal și s-a ajuns la situația anticipată de noi de a nu putea fi plătite salariile. Deși ministerul a fost avertizat cu privire la nerespectarea legalității, fosta conducere a MFTES a persistat în greșeală, a vrut să forțeze cu orice preț înființarea DJFT-urilor, iar cei care suportă consecințele sunt cei care au fost detașați pe funcțiile de director executiv ale acestor unități.
Mai mult decât atât, zilele trecute, unii angajați din Tineret au sunat la SNST spunând că li se cere să semneze cereri de transfer de la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret la Direcția Județeană pentru Familie și Tineret. Cine ar putea accepta să fie preluat / transferat la o instituție în care nici directorul nu este plătit de trei luni?
Directorii executivi ai DJFT-urilor rămân fără salarii
După ce s-au blocat în proceduri aproape doi ani și ANFP-ul a refuzat avizarea documentelor de mai multe ori, Ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse a hotărât să facă un experiment prin înființarea forțată a 7 Direcții Județene pentru Familie și Tineret. Fără să țină cont de legislația aferentă, de oameni și respectarea drepturilor acestora, au numit directori executivi pentru aceste unități și i-au trimis să înregistreze unitățile. În unele locuri ANAF a refuzat să înregistreze noile unități din cauza dosarelor incomplete sau întocmite nelegal. Mai grav este în locurile în care Administrațiile fiscale s-au sesizat ulterior eliberării certificatelor fiscale și, în urma constatării nerespectării normelor Codului de procedură fiscală au anulat CIF-urile eliberate inițial.
În cazul în care vi se cere să semnați documente cu privire la modificări ale contractelor individuale de muncă, transferuri sau detașări, nu uitați că aveți dreptul de a fi asistați de sindicat în tot ceea ce privește relația cu angajatorul.
MFTES ascunde documentele de interes public
Întregul proces a ridicat mai multe semne de întrebare încă de la început. Acum înțelegem de ce ministerul a refuzat să ne arate documentele prin care au fost numiți directorii executivi, așa se explică de ce au ales să încalce Codul administrativ prin neinformarea Prefecturilor cu privire la numirile făcute. De fapt, vor să ascundă aceste acte pentru că nu sunt legal întocmite. Chiar și asupra ordinelor de numire pot fi unele neclarități, cel puțin cu privire la faptul că sunt semnate de fostul ministru MFTES în data de 14 iulie, dată de la care ministrului i-a încetat mandatul conform Monitorului Oficial.
Obligația principală a angajatorului este de a plăti salariul, ce reprezintă contraprestatia pentru munca îndeplinită de salariat în baza contractului individual de muncă, conform art. 159 din Codul muncii. Potrivit art. 166 alin. 1 din Codul muncii, salariul se plătește în bani cel puțin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz, iar conform art. 166 alin. 4 din Codul muncii întârzierea nejustificată a plății salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
SNST demarează acțiuni colective pentru recuperarea în instanță a salariilor restante.
Pentru a implementa varianta lor au folosit oamenii pe post de cobai
S-a ajuns exact în situația pe care am semnalat-o de mult timp, procedura nu a fost legală și salariile nu pot fi plătite. De aceea ne-am opus despărțirii haotice a domeniilor noastre de activitate. Fără respectarea normele legale riscăm să ajungem în această situație în care oamenii nu își primesc salariile.
În timp ce oficial Guvernul anunță comasări, tăieri, desființări și descentralizări, de fapt, în teritoriu realitatea este alta: se încearcă înființarea de instituții noi, suplimentarea unor funcții, angajarea și extinderea cu orice preț a aparatului guvernamental, chiar dacă asta înseamnă încălcarea drepturilor și imposibilitatea plății salariilor.
*Devenim prioritate prin atitudine!
Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –
SNST contact: 0784.116.973
office@snst.ro / www.snst.ro