„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

SNST solicită intervenția Guvernului

SNST solicită soluții de la Guvern

Vineri, 7 octombrie, la sediul Guvernului, președintele SNST a avut o întrevedere cu domnul Minel Ivașcu, Consilier de stat la Cancelaria Prim-Ministrului. În cadrul întâlnirii s-au cerut soluții pentru problemele cu care ne confruntăm în domeniile noastre de activitate, situații apărute în special în ultimii doi ani. 

Domeniile Sport și Tineret nu pot fi separate din motive de legalitate. Procedura a fost greșit făcută,  OG nr. 121 / 2021 și HG-urile de inființare a MFTES și direcțiilor județene nu au fost respectate și termenul acestora a expirat, personalul și patrimoniul trebuiau predate / preluate simultan. Sunt multe probleme cu privire la acte / patrimoniu / intabulare,   și nu se poate face despărțirea celor două domenii. HG nr. 22 / 2022 nu a fost respectată nici în cazul Caselor de Cultură ale Studenților, personalul a fost preluat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, dar patrimoniul a rămas la Ministerul Sportului.

Zilnic se fac presiuni asupra directorilor executivi ai direcțiilor județene pentru sport și tineret (unități din subordinea Agenției Naționale pentru Sport), li se cere să predea ilegal personalul către direcțiile județene pentru familie și tineret (unități din subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse) deși procedura ar fi ilegală, iar patrimoniul ar rămâne in continuare la Sport. Se insistă ca totul să se facă fără consultarea și fără acordul salariaților, condiție obligatorie conform legislației.

Salariile pentru lucrătorii de Tineret sunt plătite în continuare de Agenția Națională pentru Sport deși, conform HG-urilor, domeniul Tineret este la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Din această cauză, în fiecare lună întârzie plata salariilor și ni se spune că ANS face greu rost de banii de salarii, cere la SGG bani și pentru Tineret și procedura durează. Directorii executivi și salariații din cadrul direcțiilor județene pentru familie și tineret nu și-au primit salariile de 3 luni.

Solicităm formarea unui grup de lucru comun: SGG – Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – SNST – Agenția Națională pentru Sport – ANFP. Trebuie găsite urgent soluții la problemele semnalate, unele dintre situațiile semnalate trenează de 2 ani.

Întrevedere la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

La sediul MFTES a avut loc o întâlnire cu noul Secretar general al MFTES, doamna Alina Hagima.

Solicităm să se pună odată capăt acestei situații de incertitudine în care ne aflăm, salariații nu știu ce urmează, de doi ani nu știu ce se întâmplă cu locurile lor de muncă, dacă și când vor fi transferați de la direcțiile județene pentru sport și tineret la direcțiile județene pentru familie și tineret.

De doi ani sunt blocate / anulate / închise taberele, centrele de agrement și programele pentru copii, tineri și studenți, bugetul alocat pentru domeniul Tineret fiind 0 (zero) lei! Nu există activitate, nu se mai face nimic pentru tineri și studenți. MFTES nu își respectă atribuțiile în domeniul Tineretului, contrar dispozițiilor Hotărârii de Guvern de înființare a acestui minister, MFTES nu asigură coordonarea aplicării strategiei și politicilor Guvernului în domeniile politicilor familiale și tineretului, nu are nicio activitate în acest domeniu în niciunul dintre județe și nici în București. De la înființarea MFTES nu s-a făcut procedura pentru preluarea / operaționalizarea direcțiilor județene și a Direcției Municipiului București pentru familie și tineret.

Sindicatul Național Sport și Tineret: SNST solicită intervenția Guvernului