„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Drepturile personalului contractual și ale funcționarilor publici în caz de reorganizare, comasare, transfer sau descentralizare

Contractul / Acordul colectiv de muncă la nivel de unitate, important pentru ambele părți

În cazul în care salariații sunt transferați către o altă unitate sau instituție prin proceduri precum transfer, predare-preluare, descentralizare, reorganizare sau comasare, legislația actuală prevede măsuri clare privind protecția tuturor drepturilor. Acestea includ și reglementările din Contractul / Acordul Colectiv de Muncă (CCM / ACM).

1. Prevederile din Codul Muncii (Legea nr. 53/2003, republicată):
Conform art. 173-174 din Codul Muncii, în cazul transferului de întreprindere, unitate sau părți ale acesteia către un nou angajator, contractul individual de muncă și contractul colectiv de muncă rămân valabile. Noul angajator trebuie să preia toate drepturile și obligațiile din aceste contracte, inclusiv cele prevăzute în CCM-ul existent la unitatea transferată.

2. Prevederile Codului administrativ privind funcționarii publici – Legea nr. 115/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, protejează funcționarii publici în situațiile de reorganizare sau descentralizare, asigurând continuitatea drepturilor lor. În cazul în care unitatea este reorganizată sau descentralizată, drepturile funcționarilor publici reglementate prin Acordul colectiv de muncă rămân în vigoare.

3. Directiva europeană 2001/23/CE (transpusă în legislația românească):
Directiva prevede că, în cazul unei fuziuni, preluări sau reorganizări, drepturile angajaților din contractele de muncă existente la momentul transferului trebuie menținute. Aceasta include și drepturile stabilite printr-un Contract Colectiv de Muncă.

4. HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților (REVISAL):
La transfer, noul angajator trebuie să înregistreze modificările în REVISAL. Totodată, toate prevederile contractuale, inclusiv cele derivând din CCM, trebuie menținute.

5. Continuarea aplicării CCM-ului:
CCM-ul în vigoare la unitatea de unde sunt preluați salariații continuă să producă efecte până la expirarea termenului de valabilitate sau până la negocierea unui nou CCM la nivelul noii unități. Aceasta înseamnă că salariații beneficiază în continuare de aceleași drepturi și protecție.

6. Negocierea unui nou CCM la noua unitate:
Dacă noua unitate nu are un CCM aplicabil, legislația impune negocierea unui nou contract colectiv. Între timp, drepturile din CCM-ul anterior rămân valabile.

Pe scurt, în cazul unui transfer, descentralizare, reorganizare sau comasare:
– Contractul colectiv de muncă existent rămâne aplicabil salariaților preluați.
– Noul angajator trebuie să respecte prevederile CCM / ACM-ului până la negocierea unui nou contract / acord colectiv.
– Salariații continuă să beneficieze de aceleași drepturi și protecții până la expirarea CCM-ului sau până la încheierea unui nou contract colectiv de muncă.

Este important să verificați termenul de valabilitate al Contractului / Acordului colectiv de muncă la nivelul unității dvs. Dacă acesta a expirat sau urmează să expire, vă rugăm să ne informați pentru a putea demara procedura de negociere pentru un nou Contract sau Acord colectiv de muncă. De asemenea, verificați valabilitatea Reprezentativității SNST la nivelul unității dvs. (4 ani).

Sindicatul Național Sport și Tineret este membru al Federației PUBLISIND / Blocul Național Sindical – BNS și reuneşte funcționari publici și personal contractual din domeniile Sport, Tineret, Cultură, Educație și Administrație publică.

SNST  reprezintă interesele și apără drepturile salariaților din cadrul următoarelor instituții: Agenția Națională pentru Sport, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Educației, Secretariatul General al Guvernului, Cluburi Sportive Municipale, Complexuri Sportive Naționale, Case de Cultură ale Studenților, Direcții Judeţene pentru Sport și Tineret, Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului București, Complexul Cultural Sportiv Studenţesc Tei, Centrul Naţional de Formare și Perfecţionare a Antrenorilor, Institutul Național de Cercetare pentru Sport, Muzeul Sportului, Direcții de Asistență Socială și Potecția Copilului, Cluburi Sportive Universitare, Primării, Școli Gimnaziale, Licee, Universități și Federaţii Sportive Naţionale.

Echipa SNST
.

*Devenim prioritate prin atitudine!

Echipa SNST

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

SNST contact: 0784.116.973
office@snst.ro / www.snst.ro

  ?  SNST: Sport, Tineret, Cultură, Educație și Administrație publică

Sindicatul Național Sport și Tineret: Drepturile personalului contractual și ale funcționarilor publici în caz de reorganizare, comasare, transfer sau descentralizare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *