„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Cum (nu) se mai face pregătirea personalului din Sport și Tineret

Ce am întrebat și ce au răspuns

În urma sesizărilor primite de la membrii organizației cu privire la programul de pregătire profesională a celor care muncesc în Sport și Tineret, SNST a demarat o verificare a situației existente. Am încercat să aflăm de la Ministerul Tineretului și Sportului care sunt cauzele problemelor semnalate, dacă există o procedură clară de implementare a programelor de pregătire profesională și cum pot fi corectate disfuncționalitățile semnalate.

Prin solicitarea transmisă, am cerut MTS-ului, printre altele, informații cu privire la:

  • Bugetul alocat și sumele efectiv cheltuite de Ministerul Tineretului și Sportului pentru formarea profesională a personalului contractual și a funcționarilor publici din aparatul central și din unitățile subordonate pentru fiecare dintre ultimii 5 ani:  2017, 2018, 2019, 2020 și 2021;
  • Documentele obligatorii alocării sumelor prevăzute la pct. 1, respectiv: propunerea/solicitarea, nota de fundamentare, ordinul/decizia de alocare și ordinul Ministrului tineretului și sportului pentru desemnarea Comisiei de alocare a acestor bugete și componența nominală a acesteia pentru fiecare dintre anii menționați mai sus;
  • Actul administrativ de constituire a Comisiei paritare de la nivelul Ministerului Tineretului și Sportului, componența, membrii acesteia, dar și punctele de vedere avute de Comisie cu privire la stabilirea măsurilor de îmbunătățire a activității.

Ministerul nu a reușit să formuleze un răspuns în termenul legal și ne-am văzut nevoiți să ne adresăm, și de această dată, instanței de judecată – 8318/3/2021. Dacă au văzut că nu renunțăm, au decis să scoată niște așa zise materiale întocmite pe tema pregătirii profesionale a personalului din aparatul central și unitățile subordonate și, pentru început, s-au gândit să ne trimită doar câteva dintre ele, pentru a testa felul în care vom reacționa.

Mai jos, bugetele alocate și sumele cheltuite pentru formarea profesională. Cum se explică oare diferențele dintre sumele alocate și cele cheltuite, de ce să fie alocat un buget și să cheltuim numai jumătate, alocarea bugetului nu se face în urma unei fundamentări? Sau este nevoie ca în fiecare an MTS-ul ”să tragă niște bani deoparte” ?… Cum de avem la acest capitol sume pe care le ia înapoi Guvernul în fiecare an, în timp ce noi nu reușim să facem cursuri de perfecționare pentru cei mai mulți dintre salariați? Vezi adresa de la MTS – click aici.

Transmitem pe această cale celor care aveau responsabilități pe subiect să nu își facă iluzii că vom accepta niște materiale făcute pe genunchi, menite doar să bifeze faptul că au răspuns. Din aceste materiale reiese o parte dintre cauzele deprofesionalizării personalului din Sport și Tineret și faptul că MTS nu își respectă obligația legală referitoare la realizarea pregătirii profesionale.

În urma consultării membrilor am constatat că nu se verifică multe dintre programele raportate, iar în aparatul central se pare că numai unii sunt aleși să participe la diferite perfecționări. În lipsa implementării efective a programelor de pregătire profesională se ajunge la situații în care sunt mutate sume importante de la capitolul destinat pregătirii la alte capitole. Vom reveni pentru a obține un răspuns concret la ceea ce am întrebat și vom cere soluții pentru înlăturarea situațiilor semnalate.

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul Naţional Sindical – BNS –

Adeziune SNST

*Susține organizația care te susține!

Sindicatul Național Sport și Tineret: Cum (nu) se mai face pregătirea personalului din Sport și Tineret