„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Unitățile MTS transformate în spații de carantinare / izolare

Salariații din prima linie fără stimulent de risc

Astăzi, 16.07.2020, MTS a trimis în sfărșit răspunsul solicitat în urmă cu 40 de zile. La întrevederea de acum două zile, conducerea ministerului nu știa de această solicitare și nici nu cunoștea multe dintre problemele existente din teritoriu. SNST a cerut în data de 06.06.2020 situațiile privind:

  • unitățile Ministerului  Tineretului și Sportului  transformate în unități de carantinare / izolare instituționalizată în vederea limitării riscului de infectare cu Sars Cov 2;
  • numărul de salariați care au lucrat / lucrează în prima linie, în centrele de triaj / carantinare / izolare și care sunt funcțiile acestora;
  • câți dintre salariații acestor baze au fost  testaţi pentru covid-19, defalcat pe fiecare unitate;
  • care sunt măsurile luate în scopul asigurării securității și sănătății lucrătorilor, de la începutul pandemiei.

Au fost solicitate precizări privind cel puțin: asigurarea securității și protecția sănătății lucrătorilor, prevenirea îmbolnăvirii și limitarea expunerii la factorii de risc, informarea şi instruirea lucrătorilor, acordarea echipamentului de protecție (nr. total de măști, mănuși, halate de protecție, dezinfectanți, etc.).

Care este părerea dvs, datele transmise sunt complete și actualizate?

 

Răspunsul primit de la MTS este incomplet pentru că au existat și alte centre transformate în centre de triaj. Specialiștii din minister dau dovadă încă o dată de amatorism, necunoaștere a obligațiilor din fișa postului și dezinteres față de sănătatea salariaților din subordine.  Conducerea MTS avea obligația de a se consulta cu organizația sindicală în condițiile legii și în conformitate cu prevederile Contractul colectiv de muncă la nivel de grup de unități (șefii din minister nu cunoșteau aceste obligații):

CCM 2019 – 2021:

ART.10 Angajatorul şi organizaţia sindicală semnatară al prezentului Contract colectiv de muncă, sunt obligate să se consulte şi să se informeze reciproc în toate situaţiile referitoare la relaţiile de muncă, în condițiile legii.

ART.60 (1) Angajatorul răspunde de organizarea activităţii de asigurarea sănătăţii şi securităţii în muncă. (2) În elaborarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă, angajatorul se consultă cu organizaţia semnatară a prezentului contract sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor, precum şi cu Comitetul de securitate şi sănătate în muncă.

ART.62 (1) Angajatorul are obligaţia să organizeze instruirea angajaţilor săi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. (2) Instruirea se realizează periodic, prin modalităţi specifice stabilite de comun acord de către angajator, împreună cu comitetul de securitate şi sănătate în muncă şi cu organizaţia sindicală semnatară sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor. (4) Instruirea este obligatorie şi în situaţia în care intervin modificări ale legislaţiei în domeniu.

SNST a cerut includerea personalului acestor centre de carantinare în categoria celor care primesc stimulentul de risc prevăzut de Legea nr.82/2020, dar răspunsul a fost negativ.

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Unitățile MTS transformate în spații de carantinare / izolare

Share on facebook
Distribuie