„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Clădire de birouri cu saună inclusă

În sediul Agenției Naționale pentru Sport mai multe birouri au aparatele de aer condiționat nefuncționale încă de anul trecut, iar acum de când s-a instalat canicula salariații sunt forțați să stea în curent, cu geamurile și ușile deschise, un mediu impropriu desfășurării activității.

Dezinteresul celor responsabili de această situație este justificat probabil de faptul că în birourile lor temperatura nu depășeșete 19 grade, la ei fiind totul funcțional și aparatură performantă, de ultimă generație. Din acest motiv le solicităm celor care aveau atribuții în asigurarea condițiilor pentru tot personalul din ANS ca până la rezolvarea situației să facă schimb de birouri și să se mute în locul colegilor care nu au aer condiționat în aceste zile toride.

În locul unei soluții corecte, de reparație / înlocuire a aparaturii defecte s-a ales varianta ieftină. Pe principiul “poate merge așa”, au adus un aparat de aer condiționat mobil, zgomotos și care nu răcește aerul la o distanța mai mare de un metru. Este vorba de un aparat de genul celor care se folosesc în corturi, la nunți și botezuri, în târgurile de la periferia orașelor.

Secretarul general are atribuții directe privind întregul personal al instituției și coordonează buna funcţionare a compartimentelor şi activităţilor cu caracter funcţional din cadrul agenției, conform Codului administrativ.

SNST solicită secretarului general ANS măsuri imediate pentru rezolvarea situației semnalate. Având în vedere condițiile meteo din aceste zile, cerem respectarea prevederilor O.U.G. nr. 99/2000, privind măsurile ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. În conformitate cu prevederile ordonanţei sus-menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă, precum: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 litri / persoană și reducerea ori eșalonarea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi ridicate.

De asemenea, există și obligația întreruperii colective a lucrului, dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutive. De reţinut ar fi faptul că, pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă.

În perioadele cu temperaturi extreme angajatorii trebuie să ia toate măsurile prevăzute de Legea protecţiei muncii nr. 90/1996 pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă în limitele prevăzute de normele generale de protecţie a muncii. Măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă vor fi stabilite de angajator, împreună cu reprezentanţii sindicatelor.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

  1. reducerea duratei zilei de lucru;
  2. eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4;
  3. întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

O.U.G. nr. 99/2000

Atragem atenția că în cazul în sindicatul nu va fi informat cu privire la măsurile legale dispuse imediat pentru locurile de muncă menționate, suntem nevoiți să sesizăm Inspecția Muncii, iar nerespectarea prevederilor Ordonanței privind măsurile ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează contravențional, cu amendă de la 1500 la 2500 de lei în conformitate cu art. 10, alin. 1 din O.U.G. nr. 99/2000”.

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

SNST contact: 0784.116.973
office@snst.ro / www.snst.ro

Sindicatul Național Sport și Tineret: Clădire de birouri cu saună inclusă