„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Către Guvernul României – scrisoare deschisă

                                                                                                                                                                                                         

 ,,Există o limită peste care răbdarea încetează să mai fie o vitute.”

Edmund Burke


SCRISOARE DESCHISA

 Bucureşti  30 mai 2018

 

Către:

Guvernul României

 

 

Referitor: Salarizarea din Sport şi Tineret

 

Sindicatul Național Sport şi Tineret – SNST, partener de dialog social, în numele membrilor noştri – funcționari publici și personal contractual,  face un apel public către Dumneavoastră – Guvernul României să daţi dovadă de responsabilitate în atribuțiile ce vă revin, în vederea soluționării problemelor existente în Sportul Românesc în general și în salarizarea personalului din Sport şi Tineret în particular.

Noi, oamenii care lucrăm și ne sacrificăm zi de zi în domeniile sportului  și tineretului, am avut o răbdare uriașă, aproape fără margini. În ultimii 30 de ani  am fost și am rămas la nivelul cel mai de jos al salariului din administrația României, deși nu am fi vrut niciodată mai mult decât alții din instituții și entități similare.

Vrem MORALĂ și JUSTIȚIE SOCIALĂ, vrem ca Dumneavoastră, Guvernul prin Ministerul Muncii să faceţi ceea ce aţi promis. Răbdarea noastră nu mai este o virtute. Acum trebuie ca Ministerul Tineretului și Sportului să intre în legalitatea și moralitatea atât de des declarate în ultimii ani.

Am suportat destul umilința de a avea salarii de mizerie, fără sporuri, fără gradații de vechime,  cu muncă în weekend neplătită și necompensată cu zile libere. Fără indemnizații, fără respectarea studiilor.

E vorba despre acei oameni care au lucrat și lucrează cu cei mai importanți și glorioși ambasadori ai României: campionii olimpici, mondiali și europeni; despre oamenii care desfășoară activități în domeniul tineretului și culturii sau asigură permanența în bazele sportive și în taberele de tineret ale M.T.S.

Am scris și am avertizat asupra problemelor foarte grave din domeniul nostru în care 70% din personal este plătit de-a valma cu 1.300 de lei net. Se știe foarte bine, este vorba de salariaţii  din Direcțiile Județene pentru Sport şi Tineret, Cluburile Sportive Municipale, Complexurile Sportive Naţionale, Casele de Cultură ale Studenţilor, iar salariaţii Federaţiilor Sportive Naţionale primesc 1.100 de lei net.

Totul este ilegal şi imoral.

Administratori, inspectori, referenți, șoferi, bucătari, muncitori, îngrijitori, paznici, asistenți medicali, kinetoterapeuți, specialiști de tot felul au salarii mult mai mici față de cei cu funcții similare care lucrează în alte instituții ale statului. Deși pentru celelate categorii de bugetari s-au găsit soluții pentru scăderile salariale, antrenorii noștri au rămas cu venitul diminuat cu 25% prin tăierile indemnizațiilor de lot.

Răbdarea noastră nu va mai fi NICIODATĂ o virtute !

Vom merge mai departe împotriva acestei profunde injustiții sociale. Până la greva  generală. Atunci când, pe răspunderea Dumneavoastră, a guvernanților care nu vreți cu niciun chip să vă respectați promisiunile, se vor opri toate competițiile sportive din România. Când sportivii noștri nu se vor mai putea antrena și pregăti pentru Jocurile Olimpice sau pentru Campionatele Mondiale și Europene. Când riscăm să devenim un caz unic în Lume prin așa ceva.

Campionii olimpici și mondiali, vor veni alături de noi şi vor susţine protestul nostru.

Vă cerem măsuri urgente și un dialog social real nu simulat, cu rezultate care să vină în sprijinul tuturor, pentru a menține în domeniu oameni performanți și corect remunerați.

Cu respect,

Andy Nagy – preşedinte SNST

Sindicatul Național Sport și Tineret: Către Guvernul României – scrisoare deschisă

Un răspuns

  1. Nu o sa inteleg niciodata de ce Guvernul Romaniei nu verifica aplicarea legii 153 /2017 cand este scris negru pe alb ca aplicarea legii salarizarii se face de catre guvern prin ministerele aflate in subordinea sa.
    Oare Ministerul Tineretului si Sportului face parte din guvernul altei
    tari ?