În fiecare an, pe data de 28 aprilie, este sărbătorită Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă pentru a promova la nivel mondial importanța prevenirii accidentelor și bolilor profesionale.
Teoretic, angajatorul tău are obligația să îți asigure securitatea și sănătatea în toate aspectele legate de muncă, dar în realitate se întâmplă asta, te simți în siguranță, ești protejat la locul de muncă?
Având în vedere prevederile Codului Muncii prin care determinarea şi ameliorarea condiţiilor de muncă şi a mediului de muncă sunt obligații ce îi revin angajatorului, se impune ca acesta:
- să informeze salariaţii asupra condiţiilor de muncă şi asupra elementelor care privesc desfăşurarea relaţiilor de muncă;
- să asigure permanent condiţiile tehnice şi organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă şi condiţiile corespunzătoare de muncă;
De asemenea, în stabilirea măsurilor privind condiţiile de muncă, angajatorul este obligat să țină seama de următorul principiu de bază: măsurile preconizate trebuie să vizeze asigurarea unor condiţii optime în desfăşurarea procesului de muncă, apărarea vieţii, integrităţii corporale, a sănătăţii salariaţilor şi, numai dacă acest lucru nu este posibil la un moment dat, să se procedeze la compensări băneşti sau de oricare altă natură.
Siguranța și Sănătatea în muncă a devenit categorie distinctă de principii și drepturi fundamentale ale O.I.M.
În iunie 2022, Conferința Internațională a Muncii (ILC) a decis să includă „un mediu de lucru sigur și sănătos” în cadrul OIM al principiilor și drepturilor fundamentale la locul de muncă. Astăzi, 28 aprilie 2023, OIM va celebra această decizie, reunind experți și constituenți pentru a discuta implicațiile pe care le are pentru lumea muncii, precum și modul de implementare practic a acestui drept în lumea muncii. De asemenea, va servi la prezentarea constatărilor cercetărilor privind stadiul implementării diferitelor prevederi ale Convențiilor fundamentale nr. 155 și nr. 187. Dialogul global al Zilei Mondiale pentru Securitate și Sănătate la Muncă din 2023 va promova noul drept fundamental care a fost recunoscut în Rezoluția Conferinței Internaționale a Muncii din 2022 și va include discuții cu privire la acțiunile pe care constituenții tripartiți ai OIM.
Până la această dată, Guvernul României nu a demarat procedurile pentru ratificarea acestor două convenţii privind SSM (Convenţia OIM nr. 155/1981 privind Siguranţa şi Sănătatea la locul de muncă şi Convenţia privind cadrul de promovare a sănătăţii şi securităţii în muncă, nr. 187/2006).
*Devenim prioritate prin atitudine!
Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –
SNST contact: 0784.116.973
office@snst.ro / www.snst.ro