„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Sportul in ceata, o noua lovitura!

Situatie fara precedent in sportul romanesc: scolile de antrenori si facultatile sportive nu mai au dreptul sa emita certificate de antrenori. Vina e aruncata de la un minister la altul, de la o institutie la alta, dar problema a pornit din Ministerul Tineretului si Sportului.

Efectul crizei, pe scurt: Cluburile si academiile sportive nu isi mai pot inscrie aspirantii la titlul de antrenor in sistemul de formare. Activitatea multor cluburi sportive risca sa fie blocata. Cum a aparut criza: in 18 octombrie, Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesionala a Adultilor a municipiului Bucuresti, aflata in subordinea Ministerului Muncii, a emis o adresa prin care a instiintat Centrul National de Formare si Perfectionare a Antrenorilor (CNFPA, institutie din subordinea Ministerului Tineretului si Sportului) ca nu mai poate emite certificate pana la clarificarea situatiei provocate de legislatia contradictorie.

Comisia de Autorizare nu a facut insa decat sa puna in aplicare legislatia care interzice functionarea institutiilor care emit certificate de antrenori daca nu indeplinesc un anumit standard (notat cu 5). Legislatia a fost modificata consecutiv in 2018 si 2019 prin ordine ale ministrilor Tineretului si Sportului, Muncii si Educatiei. Or, aceste ordine care ar trebui sa unifice standardizarea, se bat de fapt cap in cap.

Efectul? Au dus la scoaterea din standard a Centrului National de Formare si Perfectionare a Antrenorilor (CNFPA), dar si a facultatilor de sport, toate aflate la standardul 4, in timp ce pentru emiterea de certificate de antrenori e nevoie de standardul 5. Iar totul a plecat de la pozitia exprimata de Ministerul Tineretului si Sportului in septembrie 2018, in mandatul de ministru al Ioanei Bran, cand institutia a neglijat efectul acestei standardizari asupra scolilor de antrenori aflate tocmai in subordinea ministerului.

Reprezentantii Ministerului Tineretului si Sportului au refuzat sa isi exprime punctul de vedere legat de problema cu care se confrunta sportul din Romania. Articolul www.g4media.ro arata pe larg situatia creata, dar si cine este beneficiar al legislatiei care a suspendat de facto scolile de antrenori, e vorba despre Scoala postliceala de Antrenori ”Ioan Kunst Ghermanescu” din Bucuresti. sursa: www.g4media.ro

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Sportul in ceata, o noua lovitura!