„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Program de guvernare – Sport si Tineret, domenii prioritare?

Program de Guvernare 2019 propus de PNL

Bucureşti, 25-10-2019

Documentul conține măsurile pe care PNL le are în vedere în situația în care guvernul său va fi învestit: Program de guvernare. Mai jos, capitolul XI – măsurile cu referire la domeniile noastre de activitate:

Tineret și sport

În perioada 2003 – 2018, numărul de tineri din România a scăzut cu aproape o treime, de la 7,5 milioane la 5 milioane. Scăderea natalității și migrația masivă ne arată o încredere scăzută a tinerilor într-un viitor decent în România și în direcția de evoluție a țării. Această încredere trebuie redată tinerilor și, în acest sens, seriozitatea cu care statul român tratează nevoile generației noastre trebuie să fie maximală. Fiecare zi pierdută în acest sens nu face decât să adâncească această criză a societății noastre și fiecare zi care va fi câștigată va îmbunătăți perspectiva de evoluție a României pe termen lung.

Măsuri prioritare în domeniul politicii de tineret:

 • Implementarea Strategiei naționale în domeniul politicii de tineret 2015 – 2020 în anul 2020, precum și demararea imediată a demersurilor pentru elaborarea strategiei următoare – pentru perioada 2021 – 2026.
 • Acordarea unei atenții deosebite celor mai vulnerabili tineri, sprijinirea tinerilor care părăsesc sistemul de protecție a copilului și a tinerilor cu dizabilități.
 • Susținerea adoptării proiectului Legii tineretului într-o formă care să conducă la dezvoltarea de strategii pentru tineret la nivelul consiliilor locale și județene și crearea condițiilor pentru înființarea de centre de tineret care să sprijine tinerii prin dezvoltarea de abilități transversale, integrare socială, facilitarea accesului la oportunități educaționale și de voluntariat, consiliere a carierei și alte servicii, în funcție de nevoile comunităților deservite.
 • Luarea deciziilor referitoare la descentralizarea atribuțiilor și patrimoniului în domeniul tineretului în urma consultării organizațiilor care activează în sectorul de tineret.

Măsuri prioritare pentru Sport 

 • Creșterea bugetului alocat Ministerului Tineretului și Sportului pentru anul olimpic 2020.
 • Finalizarea lucrărilor la cele două stadioane, ”Ghencea” și ”Arcul de Triumf”, în vederea organizării Campionatului European de Fotbal din anul 2020.
 • Atragerea organizării de către România a cât mai multor competiții și evenimente de anvergură, de nivel european și mondial.
 • Finanțarea cu prioritate a sportivilor cu potențial de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
 • Promovarea sportului de masă și dezvoltarea de infrastructură sportivă accesibilă pentru toți cetățenii țării.
 • Analiza sistemului actual de funcționare a diverselor cluburi sportive (cluburi sportive universitare în subordinea Ministerului Educației, cluburi sportive școlare în subordinea inspectoratelor școlare, cluburi sportive în subordinea autorităților publice locale, cluburi sportive în subordinea MTS) și restructurarea sa într-o formă mai coerentă, pentru a asigura o gestiune mai eficientă a resurselor.
 • Asigurarea finanțării federațiilor și cluburilor sportive, în funcție de performanțele pe care le au, de caracterul olimpic/neolimpic al sportului și de tradiția/popularitatea respectivului sport în România și de oportunitățile de a fi practicat și la nivel de masă.
 • Dezvoltarea de competiții sportive școlare și universitare și a unui spirit competitiv constructiv în special pentru elevi și studenți.

sursa: BNS

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: Program de guvernare – Sport si Tineret, domenii prioritare?