„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Spalatul pe maini este obligatoriu dar nu rezolvati problema daca “va spalati pe maini”

Avand in vedere ca loturile de sportivi din Italia se intorc in tara pentru continuarea pregatirii, solicitam Ministerului Tineretului si Sportului sa dispuna masurile necesare pentru informarea personalului propriu despre importanta respectarii masurilor de prevenire cu scopul limitarii riscurilor de transmitere a unei potentiale infectii cu coronavirus CoVID19, asigurarea supravegherii medicale a sportivilor si personalului, monitorizarea modului in care se desfasoara activitatea, astfel incat sa fie garantata protectia sanatatii personalului si a sportivilor.

Asigurarea sigurantei sportivilor, prioritizarea sanatatii acestora, relocarea lor din strainatate trebuie sincronizata cu protectia personalului in egala masura, pentru ca circuitul viral poate avea loc in ambele sensuri, atat intre sportivi, de la sportivi la personal, cat si invers. Desi sportivii nu vin din zone de risc, Italia este cea mai afectata tara din Europa si a decretat starea de urgenta, iar ieri a fost confirmata raspandirea infectiei cu coronavirus si in sudul Italiei.

Intentia MTS-ului a fost aceea de a crea conditii de izolare si supraveghere in cadrul Complexului Sportiv National Snagov pentru lotul de kaiac-canoe, box si canotaj, aceste loturi aflandu-se o perioada lunga de timp in Italia. Tocmai de aceea au fost mutati alti sportivi care erau cazati acolo, problema e ca nu s-a facut niciun fel de instructaj nici cu personalul, nici cu sportivii si nu s-au asigurat materiale de protectie. In momentul in care angajatii si-au manifestat temerile, li s-a comunicat ca trebuie sa-si desfasoare activitatea normal.

SNST solicita MTS un plan de masuri specifice unitatilor subordonate care lucreaza cu publicul pentru eliminarea riscurilor unor eventuale infectii virale, care sa cuprinda instruirea, informarea si masurile de protectie igienico-sanitare in colectivitati, dezinfectarea spatiilor si a aparaturii existente la nivelul bazei, a mijloacelor de transport, supraveghere medicala, reguli pentru manipularea echipamentelor, folosirea dispenserelor cu sapunuri antibacteriene, accesul permanent la produse de igiena personala, folosirea corecta a echipamentelor de protectie, instituirea unor circuite separate pentru distribuirea hranei, colectarea resturilor, spalarea veselei, a lenjeriei etc.                              

Toate aceste lucruri au fost complet ignorate in aceasta perioada de evaluare a riscurilor, demonstrand superficialitateasi nepasarea cu care MTS-ul trateaza cea mai acuta problema a momentului. Faptul ca atragem atentia asupra acestei situatii nu inseamna ca facem o campanie prin care inducem panica. Avem dreptul sa solicitam responsabilitate maxima pentru a minimaliza riscurile la care sunt expusi in egala masura, sportivii si personalul, precum si o comunicare adecvata bazata pe intelegere si respect, cinismul si ironia nefiind potrivite in acest caz.

Sindicatul National Sport si Tineret

Sindicatul Național Sport și Tineret: Spalatul pe maini este obligatoriu dar nu rezolvati problema daca “va spalati pe maini”