„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Solicităm intervenția ministrului tineretului și sportului

Colegul nostru, victimă a hărțuirii la locul de muncă!

Astăzi, 3 martie 2021, a avut loc o întrunire a membrilor de sindicat din cadrul Complexului Sportiv Național Sala Polivalentă București, la care a particpat și președintele SNST. În urma sesizărilor primite de la membri, SNST a solicitat prin adresa nr.71/03.03.2021 o întâlnire urgentă cu ministrul tineretului și sportului. Este nevoie de intervenția directă și imediată a ministrului Eduard Novak pentru dezamorsarea conflictulului deosebit de grav creat între colectivul de la CSN și directorul adjunct al unității, Ștefan Clinceanu.

Totul a explodat odată cu tragedia petrecută ieri, 2 martie, când colegul nostru, Ion  Cilibeanu, șofer la Sala Polivalentă, a murit în urma unui infarct după o spitalizare de o săptămână la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare “Prof.Dr. C.C. Iliescu”. Starea lui s-a agravat, în ultimele zile fiind ținut în viață cu ajutorul aparatelor și, în urmă cu o zi, inima lui a cedat. Avea numai 58 de ani.

În urma acestei tragedii, salariații de la CSN s-au hotărât să vorbească, arătând felul în care sunt tratați de directorul adjunct, amenințările, jignirile și presiunile acestuia fața de toți angajații. Încă de la numirea sa pe postul de director adjunct,  Ștefan-Giuseppe Clinceanu s-a ocupat numai cu reclamații și sesizări către toate organele de control, manifestând o permanentă adversitate față de subordonații pe care a ajuns să îi hărțuiască prin controale permanente, pe parcursul întregului program de lucru, prin limbajul ostil și cu tentă sexuală pe care îl folosește dar și prin imixtiunea în activitatea profesională a salariaților.

Hărțuirea constă în orice tip de comportament care are la bază unul dintre criteriile prevăzute la alin. (2) (n.r. discriminare bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenență națională, rasă, culoare, etnie, religie, opțiune politică, origine socială, handicap, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală) care are ca scop sau ca efect lezarea demnității unei persoane și duce la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator. Citește tot articolul aici: Nu acceptați discriminări și hărțuiri la locul de muncă!

Directorul adj. Clinceanu a fost inițial detașat de la o firmă privată la Secretariatul General al Guvernului. Apoi, pentru că i-a încetat detașarea, a venit înapoi, la CSN Sala Polivalentă, prin detașare de la cabinetul unui parlamentar. În prezent Clinceanu încasează un salariu de 10.257 de lei brut (8.710 net + 1.200 spor pentru condiții vătmătoare + 347 norma de hrană), dar e greu de înțeles care este motivul pentru care a venit în sistemul de stat având în vedere veniturile sale și firmele la care este acționar:  declarație de avere  /   declarație de interese

Salariații de la Polivalentă spun că nu mai pot munci în condițiile de stres permanent și în climatul de teroare instaurat de Clinceanu. Acesta, venit cu scopul declarat de a îi lua locul actualului director general, a trecut propria sa lupta la nivelul fiecărui angajat și se comportă cu toți salariații ca un stăpân de sclavi pe propria plantație.

Redăm mai jos câteva dintre declarațiile salariaților cu privire la amenințările, jignirile și comportamentul dir.adj.Clinceanu (Nume parcă predestinat. Definiție DEXîncleștare reciprocă a partenerilor la box):

 • Degeaba vă tot repet, nu înțelegeți nimic!
 • Nu munciți, nu faceți nimic, vă dau afară pe toți și aduc firme, externalizez toate serviciile!
 • Vă reclam pe toți la Corpul de control al Prim-Ministrului, Curtea de Conturi a României, Parchet și la DNA, sunteți niște hoți!
 • Am eu grijă de voi, veți ajunge toți în pușcărie!
 • Clinceanu a intrat în toaletă în timp ce femeile de serviciu făceau curățenie și și-a făcut nevoile de față cu acestea,
 • Folosește imprimanta color a instituției pentru a printa foto cu femei nud și lipește astfel de imagini pe pereții din propriul birou,
 • Directorul adjunct intră frecvent în birouri și filmează angajații cu telefonul personal în timp ce aceștia își desfășoară activitatea sau când le dă ordine,
 • Îi filmează pe scări, pe holuri și chiar în toaletă. A intrat cu telefonul în toaletă și l-a filmat pe un angajat care își făcea nevoile apoi a arătat filmarea altor salariați râzând de realizarea sa filmografică,
 • De când a venit dir.adj. Clinceanu mai mulți salariați au solicitat suport medical pe motiv de stres, unii sunt sub tratament antidepresiv,
 • Sunt tot mai frecvente situațiile în care unele dintre colege nu mai rezistă stresului și hărțuirilor (în unele cazuri hărțuire sexuală) și izbucnesc în plâns. Au fost cazuri în care și unii dintre bărbați au cedat presiunilor venite din partea acestui vătaf pus pe scandal și au plâns în hohote.
 • Au fost cazuri în care nu i-a permis unui angajat să plece mai devreme acasă, deși se simțea rău, acesta a spus că îl doare capul și are simptome similare COVID-19. A doua zi și-a făcut testul, era pozitiv.
 • Mă doare inima, nu mai suport acest stres permanent, vă rog să nu mă mai filmați! se aude frecvent din birouri.

Ion Cilibeanu, în ultima sa zi de serviciu, l-a dus pe dir.adj. Giuseppe Clinceanu cu mașina până la MTS și înapoi. La întoarcere se simțea rău și acuza dureri în zona inimii. A povestit colegilor că tot drumul a fost un calvar, Clinceanu l-a amenințat permanent cu pușcăria, l-a făcut hoț și i-a promis că va avea grijă de el. Seara, colegul nostru s-a simțit rău, ulterior a fost dus la spital, a intrat în comă și ieri a murit.

Având în vedere situația creată la CSN Sala Polivalentă București, organizația noastră solicită conducerii MTS să dispună verificările necesare și, în baza celor constatate să decidă măsuri. Este evident că ne aflăm în situația unui caz de hărțuire agresivă a salariaților la locul de muncă, în formă continuată.

De asemenea, ținând cont de conflictul creat și tensiunea din rândul salariaților, de faptul că întregul colectiv îl consideră direct răspunzător pe directorul adjunct pentru infarctul suferit de colegul nostru Cilibeanu Ion, solicităm ministrului tineretului și sportului încetarea detașării lui Ștefan-Giuseppe Clinceanu.

.

Condoleanțe familiei îndurerate!

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Echipa SNST

Sindicatul Național Sport și Tineret: Solicităm intervenția ministrului tineretului și sportului