Ieri, 13 iunie 2017, a avut loc întâlnirea cu colegii de la Complexul Cultural-Sportiv Studenţesc TEI – www.ccsstei.ro – care, aflând rezultatele acţiunilor noastre (majorarea salariilor tuturor angajaţilor din domeniu şi primul Contractul colectiv de muncă cu MTS, au decis că vor să se implice, să intre în sindicat şi împreună să schimbăm lucruri.
Problemele lor sunt cele comune tuturor celor din Sport şi Tineret, iar prin acţiunile noastre vom obţine şi pentru noii noştri membri:
– aplicarea corectă a HG 1/2017, prin care să le fie recunoscut beneficiul cuvenit de vechimea în muncă ( vom solicita retroactiv aceste drepturi); şi ei se confruntă cu situaţia discriminatorie în care, persoane cu vechime considerabilă în muncă au acelaşi nivel de salarizare cu un proaspăt angajat, deoarece nivelul de salarizare minim pe economie nu este asigurat prin salariul de bază, ci doar dupa ce acestuia i se adaugă şi gradaţia de vechime. Astfel, nivelul studiilor, al activităţii profesionale şi al vechimii în muncă nu mai sunt elemente ce conduc la stabilirea unui nivel de salarizare diferit pentru personal cu atribuţii, nivel al studiilor şi vechime diferită. În sensul acesta cerem, şi vom obţine, aplicarea corectă a HG 1/2017 care spune că “Începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri și alte adaosuri, se stabilește la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,00 ore, în medie, pe lună, în anul 2017, reprezentând 8,735 lei/oră.”
– reglementarea orelor suplimentare şi a orelor lucrate pe timp de noapte: şi noii noştri membri de la CCSS Tei, la fel ca mulţi dintre angajatii din sport şi tineret, au acumulat mii de ore suplimentare pentru care nu primesc timpul liber corespunzător din lipsă de personal. Şi ei lucrează peste program, au activităţi care se defaşoară în weekend-uri şi în sărbătorile legale şi nu sunt plătiţi pentru aceasta. Vom cere compensarea muncii suplimentare prin acordarea unui spor de 100% din salariul de bază.
– este necesar şi pentru această unitate subordonată Ministerului Tineretului şi Sportului, elaborarea unui regulament care să stabilească locurile de muncă, categoriile de personal şi condiţiile de acordare a unor sporuri specifice activităţii, precum şi reîncadrarea personalului pe funcţii corespunzătoare activităţii şi pregătirii profesionale.
Numărul mare al celor care au venit în sindicat în ultimele zile, modul de abordare şi implicarea colegilor ne demonstrează că angajaţii din sport şi tineret au început să devină interesați de soarta lor, vor să contribuie activ și se implică în mișcarea sindicală. Este evident că afilierea a tot mai multor grupe la organizaţia noastră a înclinat balanța în favoarea angajaţilor care au o mentalitate diferită și care nu mai vor să li se spună ce este bine pentru ei, ci vor să decidă singuri pentru viitorul lor. Le urăm mult succes noilor membri și îi asigurăm de întreaga noastră susținere pentru a genera cât mai repede rezultate.
P.S. Ieri, Camera Deputaților a adoptat amendamentul la OUG 99/2016 care stipulează majorarea cu 20% începând cu 1 iulie 2017, a cuantumului brut al salariilor de bază şi pentru unitățile care funcționează în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului. Împreună suntem tot mai puternici.
*Devenim prioritate prin atitudine!
Sindicatul Naţional Sport şi Tineret