„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Creștere de 20% a salariilor angajaților din unităţile subordonate şi primul Contract colectiv de muncă al MTS

Revenim asupra zilei de 7 iunie, când Sindicatul Național Sport şi Tineret a organizat primul protest din istoria Ministerului Tineretului și Sportului, chiar în fața instituției, sub geamurile celor care ar trebui să ne decidă soarta. Am avut parte de multe momente grele, șicane, amenințări sub diferite forme și mesaje indirecte că nu ar trebui să organizăm acest protest. Inclusiv la comisia de avizare a adunărilor publice, a fost dificil să ne impunem pentru a obține autorizație de protest la 10 metri de intrarea în minister.

Cu toate acestea, am simțit că trebuie să fac orice îmi stă în putință pentru colegii mei,  care mi-au acordat încrederea lor. Fără această susținere, azi, nu puteam vorbi de o reușită. Mulți colegi au fost neîncrezători în acest sindicat, unii nu ne-au dat nicio șansă iar pentru alții eram doar niște nebuni care încearcă să schimbe un sistem care este de neclintit.

Ziua de 7 iunie a fost un exercițiu de democrație și de forță în care am demonstrat că numai unitatea și determinarea ne pot ajuta să ne îndeplinim obiectivele. Este pentru prima dată când, angajații din Sport şi Tineret au fost mândri să spună că sunt membri de sindicat în singura organizație constituită exclusiv pentru nevoile lor. Și tot pentru prima dată, am reușit semnarea Contractului colectiv de muncă pentru personalul contractual și semnarea Acordului colectiv pentru funcționarii publici.

Felicit colegiii care au stat în  linia întâi a protestului, în fata MTS, dar şi pe cei din ţară, care au  afişat revendicările noastre, cu demnitate şi curaj, în faţa instituţiilor din ţară.

Încerc să fiu foarte succint și să vă prezint șirul evenimentelor din această zi în care vocea angajaților din Sport şi Tineret, prin intermediul Sindicatului Național Sport și Tineret, a fost auzită:

  • Ora 10:00 – colegii din țară ajung în fața MTS și protestul începe;
  • Ora 12:00 – o delegație a SNST, formată din reprezentanți ai Cluburilor Sportive Naţionale, Direcţiilor Judeţene pentru Sport şi Tineret, Caselor de Cultură ale Studenţilor şi Complexurilor Sportive Naţionale a intrat la negocieri cu conducerea MTS;
  • Ora 13:00 – obținem acordul ministrului pentru semnarea Contractului colectiv de muncă și a Acordului colectiv. Dar rămâne în discuție solicitarea noastră fermă de majorare a salariilor angajaților cu 20% începând de la 1 iulie 2017;
  • Ora 14:00 – delegația care a participat la negocieri este invitată la Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, prin intermediul ministrului Marius Dunca;
  • Ora 16:00 – au loc discuţii cu Liviu Dragnea și Marius Dunca pe tema salarizării, dar și a problemelor cu care se confruntă colegii noștri din ţară;
  • Ora 18:00 – se finalizează negocierile şi obţinem promisiunea dl Liviu Dragnea, care ne-a garantat o creștere cu 20% a salariilor celor peste 2900 de angajați din cadrul unităţilor subordonate, de la 01 iulie 2017.

Și pentru că  respectăm spiritul de fair-play cu care am pornit la drum cu această organizație sindicală, trebuie să fim corecți și de această dată să apreciem implicarea ministrului Marius Dunca, dar și a dl Liviu Dragnea care a înțeles că nu se poate face performanță fiind plătit cu salariul minim pe economie.

Această creștere de 20% va fi prevăzută în legea pentru aprobarea OUG 99/2016, cu mențiunea că, începând cu 1 ianuarie 2018, salariilor deja crescute, li se vor mai aplica creșterile salariale prevăzute de Legea-cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice.

Această reușită nu este suficientă, dar este un început bun, luând în considerare faptul că angajaților din subordinea MTS nu le-au mai fost crescute salariile de mai bine de 9 ani. De aceea, sunt mândru că am în spate o echipă foarte activă și membri extraordinari, încrezători în șansa acestei noi organizații sindicale care, la mai puțin de 1 an de la înființare, a punctat deja rezultate notabile.

Iar ca un ultim mesaj, țin să menționez că înţeleg şi atitudinea manifestată de unii colegi care, ne-au privit cu scepticism şi au stat deoparte, având în vedere contextul în care organizațiile sindicale din trecut ne-au trădat interesele și doar au mimat munca sindicală. Totuși, de acum, nu mai au niciun motiv să nu adere la această organizație, pentru că lupta noastră trebuie să continue şi avem multe de realizat împreună. Vom demara negocierile colective pentru fiecare unitate în parte şi vom interveni cu noi clauze asupra contractului, prin care se vor putea acorda sporuri specifice activitatii angajaţilor, în condiţiile legii.

 

Andy  Nagy– Președinte SNST

Sindicatul Național Sport și Tineret: Creștere de 20% a salariilor angajaților din unităţile subordonate şi primul Contract colectiv de muncă al MTS

Share on facebook
Distribuie