„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

SNST – negocieri colective la nivel de unitate

SNST a inregistrat cel mai nou Contract colectiv de munca la nivel de unitate, CCM negociat si semnat cu Clubul Sportiv “Petrolul” Ploiesti. Prin inregistrarea contractului colectiv de munca la nivel de unitate, s-au conferit acestuia, in temeiul art.144 alin (1) din Legea nr.62/2011, toate efectele asa cum au fost negociate de parti fara conditionari sau limitari. La un an de la semnarea CCM cu MTS, document valabil pentru o perioada de doi ani, la nivel de grup de unitati,  sindicatul solicita initierea negocierilor la nivel de unitate, cu fiecare angajator in parte (CCSM, DJST, CCS, CSN, CSU, FSN). 

Contract colectiv de munca – conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala si reprezentantii angajatilor, prin care se stabilesc clauze privind drepturile si obligatiile ce decurg din relatiile de munca. Prin incheierea contractelor colective de munca se urmareste promovarea si apararea intereselor partilor semnatare, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de munca, in vederea asigurarii pacii sociale – Art.1, lit.i  din Legea nr.62/2011 a dialogului social. La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca sau a modificarilor efectuate, clauzele acestora pot stabili drepturi si obligatii numai in limitele si in conditiile prevazute de lege – Art. 138 din Legea nr.62/2011.

In anul 2016, atunci cand am initiat primele negocieri colective din Sport si Tineret, ne-am confruntat cu o reticenta fata de CCM insa, pe parcursul negocierilor, angajatorii au constientizat ca sunt aspecte pe care legea nu le reglementeaza si au acceptat revendicarile angajatilor, formulate prin sindicat, prevazute in legislatia muncii.

Negocierea acestor contracte colective de munca reprezinta un castig important pentru membrii de sindicat care, prin intermediul organizatiei sindicale mandatate sa participe la negocierea colectiva, s-au pozitionat pe picior de egalitate cu angajatorul, intrucat in cadrul negocierii colective, potrivit legii, partile sunt egale.

Tot un castig ramane si calitatea dialogului social dintre sindicat si angajator, dialog fara de care nu ar fi fost posibila negocierea colectiva, precum si faptul ca au ales sa se comporte ca adevarati parteneri de dialog social, prin informare si consultare reciproca, in cadrul unui dialog social institutionalizat.

Multumim colegilor care ne-au oferit sprijinul din partea Federatiei PUBLISIND si ne-au asigurat expertiza pe durata negocierilor, Catalin Traistaru  – vicepresedinte si Cosmin Andreica – secretar general. De asemenea, pe tot parcursul procesului, de la initierea procedurii si pana in momentul finalizarii, inregistrarea CCM la ITM, l-am avut alaturi pe Ion Moroita, liderul SNST CS Petrolul Ploiesti, caruia ii multumim pentru implicare!

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul Naţional Sindical – BNS –

Sindicatul Național Sport și Tineret: SNST – negocieri colective la nivel de unitate