Cu toate că în multe cazuri, membrii noștri care se adresează instanțelor de judecată cu cereri privind drepturile salariale au suspectat existența unei imixtiuni în actul de justiție, care vine de la cel mai înalt nivel (vezi articolul în care arătam adresa MJ), SNST va continua să ceară îndreptarea situațiilor inechitabile sesizate de către membri.
Suntem siguri că există și angajatori care înțeleg acțiunea în instanță ca pe un instrument de corectare a problemelor din salarizare, dincolo de presiunea unor puncte de vedere emise de MTS și/sau M.Muncii care nu au, de fapt, niciun temei juridic. Cu toate “directivele” primite, avem convingerea că există și judecătorii onești care vor soluționa corect, imparțial și fără a da curs acestor „recomandări” menite să afecteze independența justiției. Dovada existenței acestor magistrați drepți este faptul că tribunalele constată tot mai des că oamenii au dreptate și, în cele mai multe cazuri, se pronunță în favoarea salariaților: “Obligă pârâta la calcularea și la plata …. , pentru personalul …. , începând cu data de …. , si pentru viitor, sume ce vor fi actualizate cu rata inflaţiei şi cu dobânda legală.”
Tot mai mulți salariați încep să înțeleagă că au și drepturi, nu numai obligații, restricții și incompatibilități și își caută dreptatea în instanță. Au prins curaj și cer retroactiv diferențe salariale/sporuri/restanțe/beneficii din partea angajatorului. Chiar dacă, din cauza veniturilor salariale, se confuntă cu deficitul de personal și implicit cu deprofesionalizarea acestuia, unele instituții merg pe ideea că oamenii pot fi prostiți la nesfârșit și încearcă să se opună celor care iau inițiativa de a solicita ceea ce li se cuvine, dar nedreptățile nu mai pot continua.
Individual sau în dosare comune, în nume propriu sau reprezentați de sindicat, funcționarii publici și personalul contractual se adresează instanțelor de judecată cu cereri privind plata sporului de condiţii periculoase sau vătămătoare, egalizarea salariilor la nivel maxim aflat în plata, sporul/gradația de vechime, orele suplimentare, vouchere de vacanță, tichete de masă, etc.
Drepturile salariale ale angajaților din Sport și Tineret nu au fost întotdeauna respectate, aceștia fiind nevoiți de multe ori să acționeze în instanță Ministerul Tineretului și Sportului și unitățile subordonate. Sindicatul Național Sport și Tineret susține orice demers al membrilor săi care doresc să își caute dreptatea inclusiv pe calea acțiunilor în instanță. Toți cei care vor să fie reprezentați în instanță, în dosare comune, pentru recuperarea drepturilor restante, funcționari publici sau personal contractual, ne pot contacta prin email: office@snst.ro.
Echipa SNST
*Devenim prioritate prin atitudine!
Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS –